El Gremi de Pastissers de Barcelona preveu vendre uns 11 milions de panellets artesans aquesta Castanyada. Entre els preferits destaquen el de pinyons, tot i que els de coco i xocolata també tenen una alta demanda. A banda dels tradicionals, els de formes de fantasma o carabassa han pres el protagonisme aquest any. Segons el gremi, enguany una família formada per quatre persones invertirà entre 20 i 22 euros en comprar panellets. De fet, els pastissers preveuen que les vendes d'aquest any siguin similars a les de l'any passat, tot i que "podrien millorar si el fred arriba de forma generalitzada".
Dels 11 milions de panellets que preveuen vendre, des del gremi estimen que 6 milions seran els de pinyons. Però, quant costaria fer-los a casa? Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), fer els dolços tradicionals de la Castanyada serà un 17% més car aquest any.
Recepta per fer panellets:
- 300 grams de farina d'ametlla
- 150 grams de sucre
- 100 grams de patata o moniato
- 58 grams d'ou (l'equivalent a un ou mitjà)
Pel farcit:
- 350 grams de pinyons
- 300 grams d'ametlles laminades
- 100 grams de coco
- 20 grams de confitura
- 20 grams de xocolata
Fer panellets a casa serà un 17% més car
Amb la recepta dels panellets i segons les dades comparades amb l'any anterior, el preu de l'ametlla ha pujat un 30% respecte a l'any passat i el quilogram arriba als 7,8 euros. El preu de 150 grams de sucre és molt semblant al del 2023 (0,25 cèntims), ja que només ha pujat un 0,8%, però sense oblidar que l'any passat la dada es va disparar més d'un 40%, sent l'ingredient per fer els panellets el que més va créixer respecte a l'any anterior. El preu de la patata ha crescut un 8,9% en un any, mentre que el cost d'un ou és d'aproximadament 20 cèntims d'euro, la qual cosa suposa un increment del 0,7% respecte al 2023.
Una vegada feta la pasta i amb el massapà a la nevera, caldrà decorar els panellets. Hi ha diferents opcions: panellets de pinyons, d'ametlles, de xocolata, coco o confitura. El preu dels pinyons ha pujat un 5% respecte a l'any passat, arribant a un preu de 42 euros el quilo. El preu del coco ha pujat un 25% en comparació amb l'any passat, sent 5,7 euros el preu per quilogram, mentre que el preu de la xocolata s'ha disparat més d'un 20% entre un any i un altre. L'únic ingredient que ha baixat el preu d'un any a l'altre ha estat el de la confitura, sent 0,4% més econòmica que l'any passat. Amb tot, fer panellets per entre quatre i sis persones a casa serà un 17% més car que l'any passat.
Finalment, i segons el Gremi de Pastissers de Barcelona, cada pastisseria fa entre 20 i 30 varietats de panellets. Però, com passa amb altres dates assenyalades, els pastissers introduiran nous gustos a la tradició, i per això es veuran panellets de gerds, de pistatxo, de taronja, cítrics, de tiramisú o de xocolata i rom, entre altres.