Els tècnics d'Hisenda són funcionaris de l'Agència Tributària i es dediquen a la recaptació, gestió i inspecció del sistema tributari i duaner. Figures clau a la campanya de la renda que acaba d'arrencar aquest mes d'abril. El salari d'aquests funcionaris es troba entre els més elevats perquè pertanyen al grup A2, una categoria que requereix titulació universitària per poder accedir al procés d'oposició.

Des de l'UNIR expliquen que no hi ha una titulació universitària concreta que doni accés a l'oposició per entrar als Cossos Tècnics del Ministeri d'Hisenda. Encara que es recomanen titulacions de Ciències Socials i Jurídiques, com el Grau en Dret, Economia, Finances i Comptabilitat o ADE i Finances. Després, s'ha d'estudiar una oposició.

Amb l'oposició ja aprovada, el sou base d'un funcionari A2 és d'uns 1.150 euros al mes, segons les dades actualitzades del Reial Decret-llei 4/2024. Però a aquests gairebé 14.000 euros anuals dividits en 12 mensualitats, se sumen dues pagues extra (el juny i el desembre). En suma, el salari brut supera els 15.400 anuals.

Juntament amb salari base es troben els complements salarials, com el complement de destinació (entre 800 i 1.000 euros); el complement específic, que retribueix la responsabilitat del lloc i oscil·la entre el 10 % i el 60 % del sou base. La productivitat, que varia segons el rendiment individual. O les gratificacions per treballar hores extra.

A més antiguitat, més salari

Així, durant els primers anys, un tècnic d'Hisenda assoleix una remuneració d'entre 25.000 i 28.000 euros anuals. Però amb el pas del temps, el salari va augmentant i els complements també, amb el que es poden assolir els 50.000 o 60.000 euros a l'any. Si bé, els funcionaris van sumant triennis que solen suposar un increment del 5,5% del sou base. Així que, a més antiguitat, més salari.

En general, el salari de qualsevol empleat públic depèn del cos i grup del qual formi part, així com de la seva antiguitat i de complements personals que es determinen en cada cas. El Grup A, al qual pertanyen els tècnics d'Hisenda, només es pot accedir si el candidat té estudis universitaris (diplomatura, llicenciatura o grau o títol equivalent) i és dels que tenen salaris més elevats.

Tanmateix, els funcionaris que pertanyen als Cossos Tècnics del Ministeri d'Hisenda es divideixen en quatre categories. D'una banda, el Cos Tècnic d'Hisenda, adscrit a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària i que s'encarrega de la gestió, inspecció i recaptació del sistema tributari i del sistema duaner.

Per una altra, el Cos Tècnic d'Auditoria i Comptabilitat, adscrit al Ministeri d'Hisenda. Són els encarregats de les funcions relatives a la comptabilitat pública, la funció interventora i el control financer i auditoria del Sector Públic.

En tercer lloc, el Cos Tècnic de Gestió Cadastral, adscrit al Ministeri d'Hisenda, les funcions de la qual inclouen la gestió cadastral. I finalment, el Cos de Gestió de la Hisenda Pública.