Els premis de la Loteria de Nadal mai són les xifres que s'anuncien i Hisenda té fixades unes quantitats com a retenció. Així doncs, la base imposable serà l'import que excedeixi els 40.000 euros exempts. Per un premi menor, no hi ha retenció. Per exemple, en un premi de 50.000 euros, la base imposable pujarà a 10.000 euros i el tipus que s'aplicarà a la base imposable serà el 20%. El resultat serà la quota íntegra, que es minorarà en l'import de les retencions o ingressos a compte suportats pel contribuent. A l'exemple esmentat la quota íntegra serien 2.000 euros (50.000 euros import del premi, 40.000 euros exempts i 10.000 de base imposable que multiplica el 20% tipus impositiu). Amb aquests comptes, el total són 2.000 euros menys.
🔍 Lotería de Navidad hoy: números premiados | BUSCADOR
Càlculs amb els principals premis
Podem fer els càlculs per a tot, però hi ha els premis bàsics amb els quals ja hem de tenir molt clars els càlculs. Per cada dècim premiat amb la grossa de Nadal, que són 400.000 euros, queden exempts d'impostos els primers 40.000 euros. Dels 360.000 euros restants sí que cal tributar a Hisenda el 20%, cosa que es tradueix en 72.000 euros. Per això el premi es quedaria en una quantitat de 328.000 euros. En el cas del segon premi, que són 125.000 euros, es pagarien impostos sobre 85.000 euros, de manera que el guanyador rebria al final 108.000 euros en quedar-se hisenda amb 17.000. I al tercer premi, que és el de 50.000 euros, aplicant-se la mateixa fórmula, a Hisenda se li pagaria el 20% de 10.000, és a dir, 2.000 euros, per la qual cosa la quantitat final que el guanyador rebria seria de 48.000 euros. D'altra banda, els premiats amb el quart i cinquè premi rebran íntegres els imports corresponents, 20.000 euros i 6.000 euros, respectivament.
Premis compartits
Però també hi ha detalls secundaris a tenir en compte. Les entitats pagadores dels premis que siguin residents en territori espanyol estaran obligades a realitzar la retenció del 20% esmentat sobre la base imposable, de manera que en el moment del cobrament del premi ja es trobaria descomptada la quantitat que aniria destinada a Hisenda i no hi hauria obligació fiscal addicional. En el cas de cobrament per part de no residents, la tributació serà també del 20%, però s'haurà d'emplenar un imprès a l'administració corresponent. En cas que el premi fos de titularitat compartida, la quantia exempta es prorratejarà entre els cotitulars en funció de la quota que els correspongui. Cal tenir en compte que l'obligat tributari és el que ha comprat la butlleta. Si no es pot acreditar que ha estat comprat entre diversos i es decideix posteriorment repartir el premi, s'estarà produint una donació del titular de la butlleta als altres participants, i s'haurà de tributar a l'Impost sobre Successions i Donacions (ISD).
Els contribuents per aquest impost que hagin obtingut premis subjectes al gravamen especial estaran obligats a presentar una declaració (model 136) per aquest gravamen especial. Això no obstant, no hi ha obligació de presentar la declaració esmentada quan el premi obtingut hagi estat de quantia inferior a l'import exempt o s'hagi practicat en relació amb aquest la retenció o l'ingrés a compte previst a l'apartat anterior.
Un altre aspecte és l'exempció a partir dels 40.000 euros. Per poder aplicar aquesta exempció cal que la quantia del desè, el cupó de loteria o de l'aposta efectuada, sigui de com a mínim de 0,50 euros. Si la quantia és inferior a aquests 0,50 euros, la quantitat màxima exempta del pagament de l'impost es redueix de forma proporcional. I si jugues a mitges amb uns amics i obtens un premi, a tall d'exemple, de 50.000 euros, també hi ha canvis. Aleshores ens trobem davant d'un premi de titularitat compartida. I, en aquest cas, la quantia exempta de tributació s'ha de prorratejar entre els cotitulars en funció de la quota que els correspongui.