És molt difícil determinar quants assalariats que cobren el salari mínim interprofessional (SMI) hauran de pagar l'IRPF si finalment el Ministeri d'Hisenda no fa marxa enrere i decideix elevar el mínim exempt a 16.576 euros bruts anuals que deixaria fora a tots els treballadors el salari dels quals es regeix pel salari mínim. I, potser, sigui més difícil calcular quan n'hauran de tributar a Hisenda en la declaració de la Renda de la primavera de l'any 2026.
Quantes persones afecta la mesura de la Renda? Comencem pel principi, per intentar delimitar quants treballadors cobraran aquest 2025 el salari mínim interprofessional que el govern de coalició ha pujat aquest dimarts un 4,4% fins a col·locar-lo en 1.184 euros per 14 pagues (16.576 euros anuals). Cada font dona una xifra. El sindicat comissions obreres calcula que seran uns 235.000 menys que l'any passat, en total uns 2,06 milions d'assalariats; l'informe dels experts, que ha estat la base per determinar la pujada d'aquest any, els xifra en 2,7 milions, i el Ministeri de Treball els ha xifrat aquest dimarts en 2,4 milions.
Per tant, la forquilla és alta, encara que en aquest cas no importa gaire, ja que aquí es tracta d'orientar les persones que, sabent que cobren l'SMI, volen conèixer quant n'hauran de pagar a l'Agència Tributària.
Però abans, aclarim una qüestió: no s'ha de tributar pels 16.576 euros que es començaran a cobrar a partir de la pròxima nòmina, sinó per 15.876 euros. Aquesta xifra és la mateixa de l'SMI del passat 2024 que va servir perquè Hisenda determinés el mínim exempt -que es mantindrà en vigor tot aquest any, si en les Corts no es corregeix la mesura- que determina el límit per quedar exempt del tribut, És a dir, pels 700 euros anuals que ha apujat el salari mínim aquest any, 50 euros al mes.
Temps parcial
Per tant, si hi ha persones que cobren per sota d'aquests 15.875 euros, no han de preocupar-se perquè la mitjana anunciada per María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, no les afecta en res. I n'hi ha, i molts, ja que aquells que tenen un contracte a jornada parcial es queden per sota d'aquests 15.875 euros anuals. Només els que treballin 40 hores setmanals es veuran afectats.
I aquí tornem a tenir dubtes: quantes persones el salari de les quals es fixa per l'SMI treballen a temps parcial? El Ministeri de Treball no ha revelat quants dels 2,4 milions que calcula fixen la seva nòmina, segons l'SMI, són a temps complet i quants a temps parcial. Hauria estat bé. Fonts de Sumar, consultats per On Economia, apunten que d'aquests 2,4 milions, 1,4 milions tenen un contracte a temps complet i un altre milió, a temps parcial. En cas de ser exacte, aquest milió, que està menys de 40 hores setmanals al tall, no es veurà afectat per la declaració de la Renda l'any vinent.
Però la xifra és molt superior a la que maneja CCOO, que dels 2,1 milions de treballadors a qui s'aplica l'SMI, 1,8 milions estan a jornada completa i 260.000 a jornada parcial. En aquest cas, només se salvarien de la Renda 260.000. Però també en aquest cas, cadascú sap si cobra SMI i si està en jornada completa o parcial. Queda, doncs, delimitada la mesura de l'IRPF a aquells empleats que, amb nòmines fixades per l'SMI, estiguin a 40 hores setmanals que poden rondar entre els 1,4 i 1,8 milions de persones.
O, almenys, així hauria de ser. Tanmateix, l'Agència Tributària ha analitzat l'impacte que suposaria que Hisenda no ajustés el mínim exempt a la pujada del salari mínim. I adverteix que no hi ha una única declaració de la renda per a tots els assalariats que cobrin l'SMI, ja que dependrà de les seves condicions familiars i personals.
Per exemple, l'edat; si s'està solter o casat i, en aquest cas, si es fa una declaració lliga i el cònjuge obté també ingressos; o si es té fills -quants i de quines edats- i si s'està en una família monoparental o amb dos progenitors. També sí que hi ha en la unitat familiar ascendent o algú amb algun tipus de discapacitat. Perquè en funció d'aquestes circumstàncies, Hisenda aplica un mínim familiar i personal el mínim del qual és de 5.500 euros (que no tributen) per al cas d'un solter sense fills. Depenent de tot aquest condicionant, el mínim familiar s'eleva i, els diners pels quals s'ha de tributar es redueixen.
Així, dels 16.576 euros que es rep pel salari mínim, un solter es podrà desgravar pel mínim familiar 5.500 euros i només haurà de tributar pels restants 11.076. Però l'informe de l'Agència Tributària declara que per a un contribuent amb tres descendents, un de menys de 3 anys, el mínim familiar es triplica, fins a 17.450 euros (5.500 euros de mínim per persona i 11.900 euros de mínim per descendents). I aquests, no hauran de pagar. Per tant, quedi's amb la idea que si té un fill de menys de tres anys, o dos fills de més edat, no haurà de pagar Hisenda.
Menys del 20%
Doncs bé, després d'aquests números, l'Agència Tributària aporta la següent informació treta de les seves bases de dades de l'IRPF: el 2023 hi havia 2.711.900 persones la renda de les quals rondava el salari mínim d'aquell any (15.120 euros) i d'ells tan sols 513.746 van presentar declaració de la Renda, i per això conclou que la resta, pel nivell de mínim familiar, estarien exempts. És a dir un 19% del total.
Arribats a aquest punt, quant hauran de pagar a Hisenda els assalariats que, realment, estiguin obligats a tributar? Hisenda ha donat tres exemples de treballadors que cobren l'SMI:
- Un casat amb un fill de menys de 3 anys i un cònjuge amb ingressos superiors a 1.500 euros l'any no haurà de pagar res en la Renda.
- Un casat amb un fill de més de 3 anys i un cònjuge amb ingressos superiors a 1.500 euros l'any haurà de pagar 99 euros l'any.
- Un solter sense fills haurà de tributar 300 euros l'any.