El Ministeri de Treball i el de Seguretat Social defensen que el debat que s'ha creat al voltant de la figura del fix discontinu no es justifica perquè es tracta d'una minoria dins del conjunt d'indefinits. Però amb les dades estadístiques disponibles és difícil saber quants llocs de treball de fixos discontinus s'han creat aquest any i impossible determinar quants d'aquests contractats no estan treballant cada mes i durant quant de temps estan inactius.

Treball declara que "no és cert" que la majoria dels nous contractes indefinits siguin fixos discontinus. El ministeri defensa que la mitjana del 2022 (de gener a novembre) registra "un augment d'1,6 milions d'afiliats indefinits ordinaris i de 332.000 ordinaris fixos discontinus", amb dades de la Seguretat Social en referir-se a afiliats. I que, per tant, "els indefinits ordinaris multipliquen gairebé per cinc l'augment dels indefinits fixos discontinus". Unes dades que va apuntar la vicepresidenta fa uns dies i que ratifiquen fonts ministerials a ON ECONOMIA.

No obstant això, aquestes xifres disten molt de les que el mateix ministeri ha anat oferint mes a mes amb els registres del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). El secretari d'Estat d'Ocupació i número dos del Ministeri, Joaquín Pérez Rey, aquest dimarts va fer balanç de les dades de l'ocupació indefinida creada el primer any de la reforma laboral. Entre gener i desembre s'han firmat 7,03 milions de contractes per temps indefinit (2,31 milions dels quals són de fixos discontinus), que suposen 4,91 milions més que el 2021 i un creixement similar respecte al 2019.

Cinc milions més

D'aquests gairebé cinc milions de contractes indefinits més que es van signar l'any passat respecte al 2021, Pérez Rey va explicar que 2,8 milions (57%) eren indefinits ordinaris, i els altres 2,1 milions, fixos discontinus (43%). Lluny, doncs, de les dades de la Seguretat Social esgrimides per la mateixa vicepresidenta per a treure importància al debat sobre la figura contractual que es va posar de moda amb la reforma laboral.

De fet, aquesta rellevància atorgada al contracte de fix discontinu ha provocat que hagi crescut molt més que les altres dues modalitats d'indefinits "ordinaris" respecte al 2021, quan era un contracte testimonial. Així, dels cinc milions de llocs de treball indefinits de nova facturació (descomptats els 2 milions que s'havien creat en anys anteriors), el 43% serien fixos discontinus, i dels indefinits ordinaris, 1,7 milions són a temps complet (34,6% del total d'indefinits), i els altres 1,1 milions indefinits, a temps parcial (22,4%).

Seguretat Social

A més, l'augment dels 332.000 afiliats fixos discontinus el 2022 que assenyala Díaz es queda curt sobre la dada que té la Seguretat Social, encara que la vicepresidenta fa referència a la mitjana de l'any, mentre que el departament que dirigeix José Luis Escrivá comptabilitza les dades de desembre sobre desembre. El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Borja Suárez, va fer també aquest dimarts balanç dels nous treballadors indefinits afiliats respecte a 2021.

El número dos de la Seguretat Social va xifrar en un increment de 2,3 milions els afiliats amb contracte indefinit a finals de l'any passat respecte al desembre del 2021, dels quals 450.000 tenen un contracte fix discontinu. Cosa que col·loca en 13,4 milions el total d'afiliats que compten amb un algun tipus de contracte indefinit, 830.000 dels quals són fixos discontinus (450.000, creats aquest any, i 380.000 més són contractes realitzats abans de la reforma laboral).

Depurant les dades

Tanmateix, les dades de la Seguretat Social tenen trampa, ja que comptabilitzen exclusivament els treballadors fixos discontinus que estan d'alta. És a dir, que aquell mes estan actius treballant per a la seva empresa i no en període d'espera perquè se'ls torni a cridar. Per tant, si només aquest any s'han signat poc més de 2,3 milions de nous contractes de fixos discontinus i només treballen de mitjana 850.000 al mes, la pregunta és: quantes d'aquestes persones esperen inactives que les seves empreses les reintegrin a l'activitat?

Pérez Rey reconeix que és molt difícil de saber i que, per això, el SEPE no aporta aquesta dada, ja que "les estadístiques sobre això no són fiables". Una cosa que és així des de 1985, quan els Serveis d'Ocupació van començar a comptabilitzar els treballadors amb aquesta modalitat contractual. Però el secretari d'Estat d'Ocupació va aclarir aquest dimarts que estan treballant per depurar les dades i poder fer-les públiques. Així es podrà saber quants mesos treballen i quants estan aturats cada any.

Tres mesuraments

Florentino Felgueroso, estudiós del mercat laboral de la Fundació Fedea, explica a ON ECONOMIA que hi ha tres maneres de mesurar els fixos discontinus. La primera són les dades que el SEPE aporta cada mes i que comptabilitzen 2,3 milions de persones que van signar aquests contractes l'any passat. I també es recullen els demandants d'ocupació amb "una relació laboral, encara que no estan treballant", un col·lectiu que inclou els fixos discontinus que esperen que les seves empreses els cridin per tornar a treballar. Però són xifres aproximades que, segons Pérez Rey, s'estan depurant per donar una informació més precisa.

Felgueroso aclareix que el SEPE no és gaire fiable per saber quants fixos discontinus no estan actius en un mes concret (completaria les xifres de fixos discontinus actius de la Seguretat Social), ja que molts no s'apunten a les oficines d'ocupació si no els correspon una prestació de l'atur. Aquesta és l'estadística que ha generat tanta polèmica, ja que el SEPE no els considera "aturats" perquè tenen un contracte en vigor, per la qual cosa des el PP acusa el govern espanyol de "maquillar les xifres d'atur". El Ministeri de Treball contesta que es comptabilitzen igual ara que quan governaven els populars.

A través de l'EPA

La segona font per comptabilitzar els fixos discontinus és l'afiliació de la Seguretat Social, que, com s'ha comentat, només permet saber quants treballadors estan en alta; és a dir, els que actualment treballen. La tercera font és l'Enquesta de Població Activa (EPA), realitzada trimestralment per l'INE. Sobre això, el professor Felgueroso considera que està captant malament aquest col·lectiu, ja que, al tercer trimestre només constaven mig milió d'alta (davant els 850.000 afiliats de la Seguretat Social) i només 100.000 com a inactius en espera de reincorporar-se a l'empresa (davant el mig milió del SEPE).

El catedràtic de Dret del Treball de la Universitat de Sevilla Jesús Cruz Villalón explicava a ON ECONOMIA, amb referència a les fonts estadístiques que mesuren el mercat de treball, que les dades de l'atur registrat van començar a ser discutides fa temps. Tot i així, la polèmica s'ha aguditzat a partir de la reforma laboral, per la "presa o no en consideració dels períodes d'inactivitat dels treballadors fixos discontinus". Segons l'opinió de Cruz Villalón, en aquests moments passa a ser decisiu per l'increment exponencial que s'ha produït en aquesta modalitat contractual, havent-se celebrat ja al llarg d'aquest any "més de dos milions de contractes de treball".