Prop del 40% dels majors de 55 anys reconeixen no estar preparats econòmicament per afrontar la jubilació, encara que existeixen fórmules financeres, com la liquació patrimonial, que permeten completar les prestacions del sistema públic de pensions amb ingressos extres, segons un estudi de la Fundació Edad&Vida presentat aquest dimecres. Aquest treball, elaborat en col·laboració amb el Centre d'Investigació Ageingnomics de la Fundació Mapfre, Almagro Capital i el Col·legi de Registradors posa el focus en aquests ingressos extres que es poden obtenir a través d'un habitatge en propietat, mantenint, a més, l'ús d'aquesta.
Preocupacions dels majors de 55 anys
Tanmateix, i malgrat que poden arribar a proporcionar importants ingressos durant la jubilació, són encara molt poc coneguts: el 51,6% dels majors de 55 declara no conèixer cap manera de convertir el patrimoni en renda. L'estudi crida l'atenció sobre l'alt índex de propietaris sèniors a Espanya que no volen deixar de viure a la seva llar, però també sobre la falta de coneixement general dels productes de liquació patrimonial i la seva regulació.
Per als majors de 55 anys, les necessitats econòmiques més importants són mantenir el seu nivell i qualitat de vida actual (63,9%) i poder gaudir d'una jubilació de qualitat (53,4%). Així mateix, a llarg termini, i en vista de millorar la seva qualitat de vida, els serveis de més valor per als sèniors serien una millor assistència mèdica (68,8 %) i l'ajuda a domicili (57,8%).
La meitat de la població sènior és estalviadora
La planificació financera que van realitzar de cara a la jubilació, admeten, és "insuficient" i gasten molt més del previst. I és que, encara que la meitat de la població sènior és estalviadora (49%), el percentatge de majors de 55 anys que aconsegueix reservar part dels seus ingressos a final de mes ha caigut 7 punts percentuals des de 2020.