Entre les Muntanyes Rocoses dels Estats Units, a l'estat de Wyoming, una idíl·lica vall habitada antigament per tribus natives que rep el nom de Jackson Hole podria tenir entre avui i dissabte algunes de les claus del futur de l'economia mundial. Com és possible? Què pot succeir en aquest entorn natural, en la trobada de Jackson Hole, que tan poc té a veure amb els centres urbans on s'ubiquen els bancs centrals? Des de 1978, la Reserva Federal del Banc de Kansas City reuneix allà els presidents dels bancs centrals per discutir temes rellevants de l'economia mundial. I al mig de les insistents pujades de tipus d'interès tant de la Reserva Federal dels Estats Units com del Banc Central Europeu, els inversors estan pendents del que allà es discuteixi per veure si una vegada per sempre es frenen les pujades i es reactiva el dinamisme econòmic. Tenint en compte que les pujades de tipus d'interès afecten directament algunes activitats laborals i també la teva hipoteca si és de tipus variable, el que diguin les grans patums del sistema financer també et pot acabar afectant.

Tant Cristine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, com Jerome Powell, president de la Fed, porten pujant els tipus d'interès (la qual cosa cobren els bancs centrals als bancs a canvi dels préstecs) des de fa mesos per contenir una inflació que, idealment, ha de col·locar-se al 2% i que ara mateix està al 5,3% a l'Eurozona i al 3,2% als Estats Units. Mentre que Christine Lagarde ha donat a entendre que els tipus no baixaran a Europa fins a l'any 2025, als Estats Units la Fed sembla una mica més oberta a frenar les pujades i fins i tot a alguna baixada abans que acabi l'any. Els tipus a l'Eurozona estan al 4,25% i als Estats Units assoleixen ja el 5,5%.

Powell, cap de la Fed, donarà el discurs inaugural aquest dijous a les 10 del matí, sis de la tarda hora espanyola, i les mirades dels inversors estaran posades en les seves declaracions sobre els tipus d'interès, amb poc marge perquè afecti la Borsa espanyola, que estarà ja tancant la jornada i que segurament reflectirà els efectes de la cimera en l'obertura de divendres. A la conferència hi acudiran també el governador del Banc del Japó, Haruhiko Kuroda, i el governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey.

La vista posada en els tipus d'interès

En nom del Banc Central Europeu, serà Isabel Schnabel, membre de la Junta executiva, que participarà en un panell clau dissabte. També assistiran altres funcionaris del BCE com els directors del Banc de Francia i del Bundesbank. Al panell de divendres, que parlarà sobre les tendències prèvies a la pandèmia i la seva recuperació, intervindran la primera subdirectora gerent del Fons Monetari Internacional, Gita Gopinath, així com professors d'economia de les universitats d'Harvard i Califòrnia-San Diego.

En el panell central de dissabte, sobre perspectives de la política postpandèmica, hi haurà panelistes com el governador del Banc de França, Francois Villeroy de Galhau, el president del Banc Nacional de Suïssa, Thomas Jordan, al governador del Banc de Corea, Chang Yong Rhee, i al president del BCE, Schnabel. Durant les jornades es presentaran també diversos treballs acadèmics.

La cimera se celebra des de l'any 1978, però els primers quatre anys es va celebrar a la ciutat de Kansas, fins que en 1982 Jackson Hole va agafar el relleu, en part motivats per l'afició a la pesca del llavors president de la Reserva Federal, Paul Vocker. La presència d'algunes de les personalitats més importants de l'economia mundial i el fet que les seves participacions estiguin sempre lligades al futur de l'economia fan que tant líders polítics com inversors estiguin pendents d'aquesta trobada on no es prenen decisions, però sí que es pot entreveure el camí que prendran en un futur pròxim. I, sens dubte, el rumb dels tipus interessa no només a inversors, sinó a qualsevol que treballi al sector immobiliari o tingui una hipoteca o un préstec pendent de pagar.