L'economia alemanya es troba "en una fase feble", segons reconeix al seu butlletí d'agost el Bundesbank, que no només observa un estancament en el segon trimestre, que va tancar amb creixement zero, sinó que també preveu que el refredament s'allargui de cara al tercer. Ja en el primer trimestre, un consum frenat per l'augment de preus va precipitar una contracció econòmica del 0,3% del PIB, mentre que el consum de les llars va caure un 1,2%. No va ser aquest el primer trimestre de recessió, ja que l'any passat es va tancar amb una lleu recessió tècnica del 0,1%. Les previsions del Bundesbank s'han publicat el mateix dia en què l'Institut d'Investigació econòmica alemany Ifo ha fet públic un informe en el qual anuncia d'una possible tempesta al sector de la construcció germànica, del que es fa eco l'agència de notícies EFE.
Quant a les previsions de Bundesbank, el banc nacional teutó va atribuir a "la feble demanda estrangera" i "l'augment dels costos de producció" la frenada econòmica, si bé el matalàs de comandes tato en la indústria com en la construcció ajuden a suavitzar l'efecte de l'estancament. També ho fan els colls d'ampolla en els subministraments i el vent favorable del mercat laboral. El consum privat estiuenc també compensa algunes caigudes, encara que no prou per evitar l'estancament.
"A causa de l'ocupació estable i uns augments salarials forts en un moment en què les taxes d'inflació baixen, la recuperació del consum privat es podria mantenir", ha anotat el Bundesbank, que observa una baixa demanda de productes industrials. "L'entrada de comandes industrials va pujar en el segon trimestre una mica respecte al trimestre anterior, però això es va produir només per les grans comandes, que es treballen principalment per un període de temps més llarg", segons el Banc Federal alemany.
El refredament alemany no ha d'afectar ara per ara el mercat laboral, que segons la institució financera es mantindrà robust i estable. Els preus van pujar amb força a Alemanya a la primavera, sobretot aliments com cereals, begudes i béns industrials. Els preus de l'energia, en canvi, van caure, però no tant com a començaments d'any.
La inflació va baixar en el segon trimestre fins al 6,9%, des del 8,8% de l'any anterior, quan els preus de l'energia havien pujat molt per la invasió de Rússia a Ucraïna i ara ha desaparegut aquest efecte. Els preus dels aliments van pujar un 14% respecte al segon trimestre de l'any passat.
El Bundesbank preveu que a la tardor baixi més la inflació a causa de la caiguda dels preus de l'energia. La forta pujada dels salaris el 2023 és un factor fonamental pel qual la inflació superarà el 2% durant bastant temps.
Frenada en la construcció
Mentre el Bundesbank publicava el seu butlletí d'agost amb previsions de més estancament, l'Institut d'Investigació Econòmica Ifo ha aventurat una tempesta al sector de la construcció, precipitada en gran part per la pujada dels tipus d'interès i l'augment dels costos de materials i l'energia.
Les comandes al sector de la construcció residencial van caure a Alemanya el juliol a nous mínims. Un 40,3% de les empreses consultades va dir al juliol tenir escassetat de comandes, davant el 34,5% al juny i al 10,8% un any abans, o sigui, que és un problema que s'ha multiplicat per quatre en tan sols un any.
"La caiguda en la construcció residencial a Alemanya continua", ha dit el director d'enquestes de l'Ifo, Klaus Wohlrabe, a l'agència EFE, si bé no hi ha indicis que exploti una bombolla immobiliària. "Hi ha poca construcció nova, però això no és suficient perquè esclati una bombolla", ha afegit.
A més de la caiguda de les comandes, també han crescut les cancel·lacions de projectes, situació de què es queixa un 18,9% de les empreses consultades, molt per sobre de la mitjana a llarg termini del 3,1%.
"Les companyies de la construcció residencial estan sota una pressió tremenda. No només es cancel·len comandes existents tot el temps, sinó que cada vegada hi ha menys noves comandes", va dir Wohlrabe.
Moltes empreses tenen comandes que van acumular quan els temps eren millors, però la situació amenaça moltes empreses, segons l'Ifo. Un 10,5% de les empreses de la construcció consultades per l'Ifo al juliol va dir que tenia dificultats financeres, el doble que fa un any.
"Ateses les noves condicions, molts projectes ja no són rendibles per als inversors i cada vegada és més difícil assegurar-se finançament per a la construcció privada també", va afegir Wohlrabe. La major part de les empreses consultades per l'Ifo preveu que la situació es deteriori més els mesos vinents.
Insolvències de promotores
Entre gener i març el nombre d'empreses que es van declarar insolvents es va duplicar respecte a l'any anterior. Project Immobilien de Nuremberg és una d'elles, que té acumulats 1.400 milions d'euros de 30.000 inversors i gestiona 120 projectes per un volum de 3.200 milions d'euros en construcció o previstos de construir, 20 fons d'inversió i altres vehicles d'inversió.
El novembre de l'any passat ho va fer Fakt, que té crèdits per 285 milions d'euros. La immobiliària Adler també passa una crisi i igual com Vonovia, LEG Immobilien i TAG Immobilien ha caigut molt en borsa. Estan endeutades i per reduir els seus deutes volen vendre molts immobles, el valor dels quals és ara més baix.
El Bundesbank, el banc central d'Alemanya, preveu al seu butlletí d'agost que els preus de l'habitatge cauran a poc a poc i considera que es pot produir una correcció abrupta en el component especulatiu de la sobrevaloració dels preus.
Els preus de l'habitatge a Alemanya estaven sobrevalorats a mitjans de 2022 entre un 20 i un 30%, segons el Bundesbank. El banc DZ Bank preveu que el 2023 els preus de l'habitatge baixaran a Alemanya entre un 4 i un 6%.