Després d'onze anys sense canvis en els tipus d'interès de l'eurozona, el Consell de Govern del Banc Central Europeu va decidir començar a pujar els tipus d'interès el juliol de 2022 i des d'aleshores no han deixat de pujar. Amb això, l'entitat que dirigeix Christine Lagarde va obrir una nova etapa marcada pujades permanents en l'interès dels diners després de molts anys al 0%. El setembre de 2022 el BCE va acordar la més gran de la seva història en incrementar-los de cop en 75 punts bàsics. El març de 2023 ja es van situar en el 3,5%.
El motiu pel qual el BCE puja els tipus d'interès és complir el seu mandat de mantenir els preus estables. Això és, mantenir la inflació de l'eurozona en el nivell que es considera raonable, que és entorn del 2%. Quan els preus augmenten amb massa rapidesa, que és el que està succeint a tota l'eurozona des de mitjans de 2021, el BCE puja els tipus d'interès per intentar que la inflació torni a situar-se en l'objectiu del 2% a mitjà termini.
La inflació perjudica els ciutadans i les empreses perquè redueix el seu poder adquisitiu i encareix el cost del finançament. El pateixen especialment els qui estan endeutat perquè han de pagar més interessos. Això dificulta la vida dels ciutadans i les empreses i existeix preocupació sobre quant pot durar aquesta espiral inflacionista, especialment acusada en el cost dels aliments.
Aquestes expectatives d'inflació són les que determinen les decisions del Banc Central Europeu sobre els tipus d'interès. Quan els puja prova de transmetre el missatge que no permetrà que la inflació romangui per sobre del 2%.
El preu dels diners
Els tipus d'interès són el cost d'un préstec, la qual cosa es coneix com el preu dels diners. Quan es demana un préstec a un banc, s'acorda un tipus d'interès que normalment és anual. Per exemple, per a un préstec de 10.000 euros a un tipus anual del 3%, a més de tornar l'import del préstec caldria pagar al banc 300 euros a l'any per l'interès del préstec. Per tant, el tipus d'interès és el que el banc cobra per deixar diners.
Però el tipus d'interès també influeix en l'altre sentit: als diners que el banc paga pels estalvis dels dipositants. És a dir, quan són les famílies o les empreses les que deixen els seus diners al banc, normalment els seus estalvis. Per exemple, si dipositen 1.000 euros en el teu compte d'estalvis a un tipus anual del 2%, l'interès que rebran per aquests diners al final de l'any seran 20 euros.
Per què varien els tipus d'interès?
Com a norma, els tipus d'interès que els bancs ofereixen als particulars i a les empreses pels seus estalvis varien en paral·lel als tipus oficials que fixa el BCE, però no sempre és així i també hi ha altres factors que influeixen. En una economia de lliure mercat com la de la zona Euro, la demanda i l'oferta de crèdit també influeix en els tipus d'interès. És a dir, depèn de quants diners volen invertir les empreses i els ciutadans, així com de la quantitat de crèdit disponible.
El funcionament dels diners és similar al d'altres productes o serveis i està sotmès a l'oferta i la demanda. Si moltes persones volen comprar llet o ous i l'oferta no cobreix la demanda, el preu puja. El mateix passa amb els tipus d'interès: quan les empreses i els particulars gasten o inverteixen però no hi ha fàcil accés al crèdit perquè hi ha menys oferta, els tipus d'interès tendeixen a pujar. Això és, el cost dels préstecs augmenta. En sentit contrari, si en lloc de gastar i invertir els ciutadans dipositen gran part dels seus estalvis al banc, els tipus d'interès tendeixen a ser baixos perquè hi ha molts diners en l'economia i els bancs tenen cobertes les seves necessitats de liquiditat.
El BCE influeix, però no determina el cost dels crèdits
El BCE és el banc central de l'euro a què els estats membre van cedir la seva sobirania per actuar sobre la política monetària. El BCE no fixa els interessos que es paga pels préstecs o el rendiment que es rep pels estalvis, però sí influeix en ells. Com? En fixar els tipus d'interès oficials de l'eurozona, el que es coneix com a política monetària, el BCE el que fa és determinar l'interès que els cobra als bancs pels préstecs que li demanen i pels diners electrònics que dipositen a un dia en el BCE.
Els canvis del BCE en els tipus d'interès oficials es reflecteixen en una mesura o una altra en tota l'economia, inclosos els préstecs bancaris, els préstecs de mercat, els préstecs hipotecaris, els tipus d'interès dels dipòsits bancaris i altres instruments d'inversió. El Consell de Govern decideix sobre els tipus d'interès oficials aproximadament cada sis setmanes, però durant anys han estat al 0% perquè la inflació estava controlada.
Com influeixen els tipus d'interès en la inflació?
Si la inflació és molt alta perquè la demanda de béns i serveis supera l'oferta, el BCE pot pujar els tipus d'interès perquè el cost dels crèdits sigui més car. La teoria diu que la conseqüència d'això és que la demanda es reduirà, la qual cosa també es coneix com refredar l'economia, i com a conseqüència les expectatives d'inflació es moderaran i la inflació es reduirà.
Al contrari, si la inflació és massa baixa, com ha estat el cas durant molt temps, el BCE pot rebaixar els tipus d'interès i provocar que el preu del crèdit disminueixi per estimular la inversió i la demanda. És a dir, que els diners siguin molt barats.
La Guerra d'Ucraïna dispara la inflació
Des de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia el març de 2022, la inflació s'ha disparat a tota l'eurozona per sobre del nivell raonable del 2%. Per al BCE és massa alta, però l'economia s'està desaccelerant. Els preus han pujat molt per la guerra, sobretot els de l'energia i els aliments.
Les pujades dels tipus d'interès no poden resoldre per si sols el problema perquè no serveixen per reduir el preu de les importacions d'energia o per omplir les prestatgeries dels supermercats, però uns tipus d'interès més alts contribueixen a mantenir les expectatives d'inflació sota control.
Si els ciutadans i les empreses pensen que l'elevada inflació és un fenomen durador, els treballadors demanaran pujades salarials i els empresaris, com a conseqüència, augmentaran els preus dels seus productes o serveis. Això és el que generalment es denomina espiral de preus i salaris.
Per evitar una espiral d'aquest tipus, el que fa el BCE és continuar pujant els tipus d'interès perquè el crèdit sigui més car i la remuneració de l'estalvi pugi. L'objectiu del BCE és actuar sobre les expectatives i assegurar que les empreses, els treballadors i els inversors confiïn que la inflació disminuirà i se situarà en el 2% a mitjà termini per evitar aquesta espiral.