El nou Govern de Salvador Illa ja té designats tots els seus consellers, que s'han anat coneixent amb comptagotes en les últimes hores i que aquest dilluns reben ja els traspassos de carteres. El nou model de finançament, acordat entre el PSC i Esquerra com l'eix principal de la legislatura, serà el principal repte econòmic, però no l'únic. Aconseguir que es moderi el preu de l'habitatge, millorar el pèssim estat de les renovables a Catalunya i atreure nova indústria són alguns dels grans desafiaments econòmics de la Generalitat. Qui s'encarregarà de cada un d'ells?
La principal encarregada d'executar el canvi de finançament per a Catalunya perquè recapti més impostos serà Alicia Romero, nova consellera d'Economia, que compta amb una trajectòria de 25 anys en la política després d'estudiar Dret, un postgrau en dret local i urbanística i un màster en direcció pública i governança en ESADE. Fins que el 2012 va passar a ser diputada en el Parlament, la seva carrera política inicial va tenir a veure amb la promoció econòmica de municipis del Maresme com Premià de Mar i Mataró.
Ara, haurà de dissenyar el nou model de finançament amb base en el pacte assolit per Illa amb Esquerra, però per a això el Govern de Pedro Sánchez haurà d'aconseguir una majoria al Congrés dels Diputats. Entre el recel de la mateixa ministra d'Hisenda i el rebuig dels barons socialistes d'altres comunitats autònomes, el nou model ha de comptar amb una Agència Tributària de Catalunya (ATC) i permetre que Catalunya gestioni la major part dels seus impostos, a excepció d'aportacions a l'Estat que estan per determinar.
El nou conseller d'Empresa i Treball, en canvi, procedeix de Junts i és Miquel Sàmper, que ja va ser conseller, però d'Interior, amb Quim Torra i amb Pere Aragonès en la presidència (entre 2020 i 2021) i en lloc de Miquel Buch. Llicenciat en Dret i exregidor i candidat a l'alcaldia de Terrassa abans de ser conseller d'Interior, té una llarga trajectòria com a advocat.
El seu predecessor, Roger Torrent, marxa havent aconseguit que Catalunya mantingui una solidesa del pes de la seva indústria en l'economia (un 18% del seu PIB prové del sector industrial), la qual cosa ajuda que el P.I.B creixi per sobre de la mitjana espanyola. Èxits com l'arribada de l'automobilística Chery a la Zona Franca en un consorci amb la catalana Ebre després d'anys de negociació o la de Lotte a Mont-Roig del Camp han de ser replicats per Sàmper amb l'atracció de noves inversions que dinamitzin el mercat laboral català cap a un model més diversificat i menys dependent del turisme.
La nova portaveu del Govern, Sílvia Paneque, serà al seu torn consellera de Territori i Acció Climàtica i la responsable de dos dels grans reptes de l'economia catalana: l'habitatge i les energies renovables. Haurà de desplegar la regulació de pisos turístics i de temporada aprovada pel Govern, que limita les llicències en diversos municipis catalans, i vetllar pel compliment de la Llei espanyola, amb una regulació de preus de lloguer en zones tensades que de moment no està tenint efecte en els preus i de la qual Salvador Illa no és un entusiasta. La construcció d'habitatge social serà l'altra gran pota sobre la qual s'ha d'erigir la política d'habitatge, encara que impossible de dur a terme a curt termini.
En unir-se la conselleria de Territori i Acció Climàtica (abans David Mascort era titular d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mentre que Esther Capella liderava Territori), Paneque haurà també d'establir les bases per accelerar la transició energètica a Catalunya. La lentitud administrativa i l'oposició del territori, tant d'activistes com d'Ajuntaments, limiten la implementació de parcs fotovoltaics i eòlics a Catalunya, que només genera un 16% de la seva electricitat amb renovables pel 56% que ja assoleix l'Estat espanyol.
Sílvia Paneque, nascuda en 1972 i llicenciada en química, ha fet carrera amb el PSC a l'Ajuntament de Girona, on va ser regidora entre 2012 i 2021, quan va entrar en el Parlament com a diputada.
Se separen així Acció Climàtica d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, carteres totes elles que assumirà Òscar Ordeig en una nova conselleria. Ordeig i Paneque, així doncs, hauran de coordinar com el desenvolupament de les renovables en l'àrea rural afecta els agricultors i ramaders o, eventualment, els pescadors si s'acaba iniciant la instal·lació del parc d'eòlica marina de la Costa Brava.
Ordeig, nascut a Vic fa 46 anys, té un doctorat en administració i direcció d'empreses i és llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport. Ha estat diputat en el Parlament i regidor de la Seu d'Urgell i serà el principal responsable de contenir el descontentament del camp català, que de la mà de la resta d'agricultors i ramaders europeus han protagonitzat importants marxes que s'han tancat amb acords amb els principals líders polítics. Serà també el responsable que aquests acords es duguin a terme en clau catalana.
Mònica Martínez Bravo, nova consellera de Drets Socials i Inclusió, Esther Niubó, al càrrec d'Educació i Formació Professional, Berni Álvarez, com a conseller d'Esports, Núria Montserrat Pulido, al capdavant de Retanca i Universitats i Jaume Duch, conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, també tindran un paper rellevant per al curs de l'economia catalana.