Amb poc menys d'1,5 quilòmetres de distància, Rambla de Catalunya fa anys que és en un dels eixos comercials més importants de Barcelona. L'elevada demanda i la limitada oferta de locals disponibles ha provocat que el preu dels espais comercials s'hagin disparat els darrers anys, però, així i tot, no tant com al passeig de Gràcia, considerada l'artèria comercial més cara d'Espanya, amb més de 3.100 euros el metre quadrat. Per Clara Matías, directora de desenvolupament de negoci de Laborde Marcet, la Rambla de Catalunya sempre ha estat un punt emblemàtic pel retail i que, tot i l'encariment dels preus, les sol·licituds tampoc han deixat de créixer. "S'espera que la tendència continuï a l'alça aquest 2025, impulsada per factors com l'estabilització del turisme i les inversions en infraestructures que potencien la connectivitat i l'atractiu de la via".
La seva revaloració respon a diversos factors. D'una banda, la proximitat al passeig de Gràcia, la gran artèria comercial de la ciutat juntament amb el Portal de l'Àngel. Per l'altra, tot i que els seus preus també són elevats, continuen sent més assequibles en comparació amb les altres vies. A més, les marques de moda i restauració estan immerses en una reordenació de la seva xarxa, amb menys establiments, però millor situats amb l'objectiu d'augmentar la rendibilitat. I tot això està impulsant la Rambla de Catalunya.
El tèxtil català guanya pes al centre de Barcelona
Qui ho té clar és el tèxtil català, que està guanyant pes al carrer barceloní. Mango, Desigual, Lola Casademunt, Brownie, System Action, eseoese, Yerse, Tous o Mus&Bombon. La moda catalana està seguint la tendència actual dels principals retailers de reduir espais però tenir locals més grans i emblemàtics, les anomenades flagship o botigues insígnia.
De fet, en el 35è aniversari d'eseoese, la firma catalana va decidir obrir un espai d'uns 360 metres quadrats de superfície a la Rambla de Catalunya, una botiga concebuda com un "homenatge" a Barcelona i a les seves arrels. "Teníem la nostra flagship a Madrid, però no a Barcelona, la nostra ciutat, i ens faltava una botiga insígnia aquí i vam creure que aquesta via era el lloc idoni per traslladar l'essència de la marca a Barcelona", va explicar recentment Eva García, propietària i directora de la firma de moda. Un fet semblant els va ocórrer a Mus&Bombon, situat en el número 111 de l'artèria. El negoci barceloní fa pocs mesos va decidir obrir un espai que pretenia ser "el cor de la marca", un espai que advoca per la qualitat i la naturalitat. Fundada l'any 2016 per Borja Barbany, la firma compta amb quatre establiments a la ciutat.
Tous és una altra de les firmes catalanes que disposen d'un espai comercial en el número 66 l'artèria. "L'experiència de compra és un dels punts clau de la nostra evolució de marca", va explicar després de l'obertura Anna Sió, Brand Experience Director de Tous, que va agregar que la botiga està dissenyada per "fomentar l'autonomia del client i oferir una manera d'interactuar amb el producte". La darrera a instal·lar-s'hi ha estat la marca valenciana The Are, al número 77 de la via. Amb 185 metres quadrats de superfície, el negoci celebra la segona botiga física a Barcelona, després d'una primera obertura a Galvany. Fundada l'any 2013, The Are aposta per la producció 100% nacional i està enfocada a un públic juvenil.
Inditex no té cap botiga a Rambla de Catalunya
Segons dades de CBRE, la contractació de locals comercials va créixer un 27% l'any 2024 a Barcelona, concentrada especialment al passeig de Gràcia, la Diagonal i la Rambla de Catalunya, una tendència que es preveu que continuï enguany. El bon comportament del mercat ha impulsat la taxa de disponibilitat fins a mínims dels últims cinc anys, amb un 4,8%, i ha provocat un increment de la renda d'un 5%.
Qui, tot i tenir presència arreu del món no té ni un sol local a Rambla de Catalunya és Inditex. Amb més de 5.600 botigues arreu, és difícil trobar una ubicació on no hi hagi una botiga del gegant gallec. Sigui Zara, el seu buc insígnia, Stradivarius o Massimo Dutti, la multinacional es troba a pràcticament tots els racons del planeta, menys a un dels carrers més transitats de Barcelona: Rambla de Catalunya.
Tot i haver ocupat alguns locals de la via comercial amb marques com Massimo Dutti o Oysho, el gegant gallec va decidir després de la pandèmia desinvertir en aquesta via. El motiu? La mateixa fórmula d'altres retailers: tancar botigues per obrir-ne d'altres de més grans. I dit i fet, Inditex compta amb més de mitja dotzena de botigues al passeig de Gràcia, amb una macrobotiga de Zara a l'encreuament amb Gran Via de les Corts Catalanes i altres establiments de les altres marques del grup com ara Stradivarius, Bershka o Oysho, però cap al carrer veí.
Més enllà de l'oferta de moda i complements, la Rambla de Catalunya també destaca per retenir alguns dels comerços més antics i tradicionals de la ciutat, establiments que han sobreviscut a dues guerres mundials, una guerra civil, múltiples crisis i un parell de pandèmies. És el cas de la pastisseria Mauri, el Colmado Quilez o la ferreteria Bolivar. Negocis tradicionals que han vist passar pel seu davant milions de persones i milers de veïns diferents i que resisteixen envoltats de moda, complements i bars enfocats als turistes amb cartells de sangria, tapes i paella al millor preu.