La rebaixa de l'IVA a una quinzena de productes d'alimentació ha suposat un cost de 224 milions d'euros a Hisenda el mes de març i acumula 478 milions en els tres primers mesos en què ha estat en vigor, segons les dades de l'Agència Tributària. En cas de sostenir el ritme del primer trimestre, la despesa final serà superior al previst pel govern espanyol, que l'ha xifrat en 660 milions per al primer semestre de 2023 i uns altres 660 milions en la segona part de l'any, després que s'hagi aprovat la continuïtat de la mesura: uns 1.320 milions per al conjunt de 2023. La comptabilització d'impacte recaptatori de la mesura antiinflacionista porta un retard de dos mesos, perquè la meritació s'ingressa al següent mes i figura en la recaptació del posterior. Així, en el cas de gener, primer mes d'aplicació, es va meritar l'ajuda al febrer i es va comptabilitzar en l'estadística de recaptació de maig.
Amb aquest retard, al gener l'efecte recaptatori va suposar 244 milions d'euros, al febrer només 10 milions i el març, 224 milions d'euros. L'abrupte salt de febrer l'explica l'Agència Tributària en què el primer mes de la posada en marxa d'aquest tipus d'ajuts de caràcter fiscal, l'impacte és més gran, a més que és normal que es produeixin avenços o retards en la comptabilització de la mesura. Però aquest motiu és difícil calcular l'efecte recaptatori que pot suposar de mitjana mensual.
Les altres dues grans rebaixes de l'IVA -sobre la factura elèctrica i la del gas- incloses igualment al paquet de mesures antiinflacionistes, tenen un menor impacte recaptatori que la reducció dels aliments. El cost de l'ajuda al rebut de la llum ha suposat una minva de 79 milions d'euros el mes de maig (últimes dades publicades per l'Agència Tributària) i acumula en els cinc primers mesos 355 milions d'euros: 57 milions al gener, 65 milions al febrer, 71 milions al març, 83 milions a l'abril i els susdits 79 milions al maig.
La rebaixa de l'IVA del gas va tenir un cost zero al maig i suma 102 milions en els cinc primers mesos de 2023 amb un impacte mensual molt irregular: 4 milions de caiguda de recaptació al gener, encara que al febrer va generar un augment de 20 milions. Al març va minvar els ingressos fiscals en 62 milions i a l'abril 40 milions d'euros. En total, doncs, la reducció de l'IVA dels aliments, el gas i l'electricitat ha costat l'any 935 milions.
Cost fiscal el 2022
Tanmateix, la rebaixa de l'IVA en el gas, la llum i els aliments no porta el trencament més gran per a Hisenda. La principal factura es deriva de la intervenció en dos impostos elèctrics que ja va ser activa durant tot el passat any: l'"especial sobre l'electricitat" que va suposar una disminució dels ingressos de 1.705 milions d'euros i, especialment, el de "producció d'energia elèctrica" pel qual Hisenda va deixar de recaptar l'any passat 3.399 milions. Igualment, durant tot el passat any es va aplicar una deducció en l'IVA a l'electricitat amb un cost de 1.313 milions d'euros i a l'octubre es va començar a reduir l'IVA del gas, encara que només es va comptabilitzar el mes de desembre, amb un trencament de 219 milions d'euros per a l'Agència Tributària. En conjunt, les mesures fiscals sobre l'energia van sumar l'any passat 6.636 milions d'euros a les arques de l'Estat.
No obstant això, l'impacte fiscal de l'any passat no és extrapolable a 2023. En primer lloc, perquè la reducció de l'IVA que es va aplicar l'any passat a la llum va ser de gener a octubre d'11 punts percentuals (es va reduir del 21% al 10%), i a partir d'aquell mes es va augmentar l'ajuda en uns altres 5 punts percentuals, fins a reduir el tipus de l'IVA al 5%. Però encara que el tipus sigui més baix, el preu de la llum ha descendit molt en comparació amb l'any passat i, ja que l'IVA és un percentatge sobre el preu, la recaptació ha de baixar. Igual succeeix amb l'impost Especial sobre l'electricitat.
Reduccions aplicades
En aquests moments, les mesures antiinflacionistes inclouen una supressió de l'IVA (que està en un 4%) per al pa comú, les farines panificables, les llets produïdes per qualsevol espècie animal en les seves modalitats natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols; els formatges; els ous i les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals. I una reducció de l'IVA reduït, del 10% al 5%, per a les pastes alimentàries i els olis, inclòs el d'oliva, seguiran sota aquest tipus impositiu. Una cosa que, com ja ocorre, s'estendrà a tots els productes alimentaris que van comptar amb aquest gravamen inicial.
Les rebaixes als aliments romandran actives fins al 31 de desembre de 2023, sempre que la taxa interanual de la inflació subjacent sigui per sobre del 5,5%. Si cau per sota d'aquesta taxa al setembre, es recuperaria el tipus impositiu habitual d'IVA als aliments subvencionats en els dos últims mesos de l'any.
En el cas de l'electricitat, l'IVA que es paga actualment és d'un 5% (21% sense ajuda), l'Impost Especial sobre l'electricitat està reduït del 5,11% al 0,5% i s'ha suprimit l'abonament, per part de les empreses elèctriques, de l'impost sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. I per al gas, el tipus, igual com en l'electricitat, és del 5% (21% sense ajuda).