Aquest dimarts s'encareixen els 15 aliments que actualment -fins i tot final d'any- es beneficien d'una reducció de l'IVA: dos d'ells pujaran avui mateix un 2,5% i els tretze restants el 2%. Una pujada que enterboleix la bona marxa de l'evolució del preu de la cistella de la compra, que en conjunt es modera des de començament d'any. De gener a agost, el conjunt dels aliments s'ha encarit un 0,5%, mentre que si analitzem l'evolució en els últims dotze mesos, la pujada ja és d'un 2,4%. Millors comportaments han registrat els 15 productes que es beneficien de la reducció de l'IVA, perquè en conjunt el seu preu ha descendit el 0,6% el 2024 i el seu increment ha estat de l'1,6% en els últims dotze mesos. No obstant això, l'evolució ha estat dispar, perquè vuit eren a l'agost més cars que al gener i uns altres set, es paguen avui més barats.
En qualsevol cas, la dimensió d'aquests quinze aliments és molt rellevant, perquè són bàsics en la dieta i, per tant, el seu pes a la cistella de la compra és molt elevat. De cada 100 euros que destina una família mesurava en comprar menjar, 36 van a aquests aliments, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística.
Els que pugen
Aquests són els vuit aliments que, malgrat que han tingut el suport de la reducció fiscal, el seu preu ha continuat pujant.
Patates. De gener a agost s'ha elevat un 12% i el seu ús suposa el 0,25% del pressupost total d'una família mitjana.
Llegums i hortalisses seques o en conserva. El seu preu puja el 4% en aquests vuit mesos i pondera el 0,43% de la despesa mensual.
Oli d'oliva. Encara que l'or líquid ha moderat considerablement el seu preu des de gener, el seu preu ha continuat pujant, en concret, l'1,9% des de gener. La seva ponderació és del 0,61%.
Pa. Puja un 1,2% el 2024, però el seu consum és del més important, un 1,05% de la despesa total d'una família mitjana.
Formatge. S'encareix igualment l'1,2% i pondera el 0,69% del pressupost total mitjà.
Llegums i hortalisses congelades. El cost al supermercat ha pujat igualment un 1,2%, encara que la seva ponderació és només del 0,05%.
Ous. S'eleven un 0,3% des de començament d'any i suposen el 0,21% de la despesa total familiar.
Farines. A l'agost costaven un 0,2% més que al gener i la seva ponderació és del 0,04%.
Els que baixen
Aquests són els aliments, entre els 15 subvencionats fiscalment, el preu dels quals ha descendit en relació amb el seu cost al gener.
Llegums i hortalisses fresques o refrigerades. La seva caiguda, que ha estat del 9% en aquests vuit mesos, és responsable del descens global dels 15 aliments, ja que suposen el 0,93% de la despesa familiar.
Altres olis (gira-sol, soja). El seu preu segueix en descens, encara que comença a moderar les caigudes. El 2024 s'abarateix un 4,5% i suma el 0,1% del pressupost total d'una família mitjana, davant el 0,61% de l'oli d'oliva.
Llet desnatada i semidesnatada. Cau un 2,5% l'any i la seva despesa suposa el 0,32%, per sobre de la llet sencera.
Fruites fresques i refrigerades. Contribueix de forma notable al descens global, gràcies a un abaratiment de l'1,3%, sobre una ponderació de l'1,42% del pressupost familiar, el més gran destinat a un aliment a Espanya, segons l'INE.
Pastes i cuscús. El seu preu cau des de gener l'1,1% i pondera el 0,17%.
Llet sencera. S'abarateix un 0,5% i pondera el 0,2%.
Arròs. Aquest cereal, que suposa el 0,09% de la despesa total, s'ha rebaixat una dècima des de gener.
Relació amb l'IVA
És difícil establir una relació causa-efecte entre l'abaratiment d'aquests productes, amb els ajuts fiscals, ja que el 2023, quan aquests 15 productes tenien fins i tot una desgravació més gran en l'IVA, van pujar en conjunt un 8,3%, mentre que el grup d'alimentació ho feia dos punts per sota.
Una altra mostra del relatiu efecte de la reducció de l'IVA sobre els preus finals és en l'oli d'oliva, que dels 15 aliments, és entre els tres que més s'ha encarit en els vuit primers mesos de l'any. Gairebé un 2%. I això, malgrat que va estar gravat amb el 5% la primera meitat de l'any, i des de juliol va estar totalment exempt de l'impost.
Així i tot, el 2024 està asseient bé al preu dels aliments, especialment si es compara amb el conjunt de l'índex de preus de consum (IPC), que registra un creixement del 2,1% (de gener a agost) i del 2,3% (d'agost sobre agost), encara que segons l'avenç de l'Institut Nacional d'Estadística, l'IPC s'ha moderat en termes interanuals a l'1,5% al setembre. Caldrà esperar el 15 d'octubre per veure quin és el comportament dels aliments en els set primers mesos de l'any.