El preu de l'electricitat al mercat a l'engròs pràcticament es duplica entre aquest dilluns i demà dimarts, ja que es pagarà a 56,71 euros/megawatt hora (MWh), la qual cosa consolida la mitjana de juny per sobre dels 45 euros/MWh. Segons l'ajuda antiinflació en vigor des de l'1 de gener i amb validesa per a tot aquest any, si el preu mitjà mensual supera els 45 euros, l'IVA se subvenciona i, en comptes d'abonar el 21% amb què està gravat, es rebaixa al 10% el següent mes. Això significa que al juliol es reduirà la factura un 11% per l'efecte de l'IVA reduït.

Segons les dades de l'operador del mercat ibèric, OMIE, recollides per EFE, malgrat aquest repunt, la llum tindrà un preu un 34,36% inferior al de juny de l'any passat. El preu de l'electricitat assolirà el màxim demà entre les 23:00 i les 24:00 hores, quan se situarà en 130,90 euros/MWh; i el seu mínim, de 9,99 euros/MWh, entre les 17:00 i les 18:00 hores. La mitjana del preu de l'electricitat en els primers 18 dies de juny és de 48,43 euros/MWh, la qual cosa tornaria l'IVA al 10% a la factura de juliol, després de quatre mesos —març, abril, maig i juny—, que ha estat del 21%.

Aire condicionat

Els experts en el mercat elèctric han vaticinat que la llum despuntaria en els mesos d'estiu, fins i tot per sobre del límit dels 45 euros/MWh, la qual cosa suposaria aplicar novament la rebaixa de l'IVA, la qual cosa tindrà lloc, amb tota probabilitat, el mes vinent. La caiguda del vent i el final de les pluges de març i abril i l'arribada de les onades de calor, amb un increment de l'ús de l'aire condicionat, han elevat el preu de l'electricitat, amb un ús més intensiu de les centrals de gas per compensar la caiguda de les renovables. El previsible és que aquestes condicions es mantinguin al juliol i l'agost, i que fins i tot vagin a més per l'augment de les temperatures, i, si es confirma tot plegat, es mantindrà l'IVA per sota del 10%.

Encara que el govern espanyol va fixar l'IVA del rebut de la llum en un 10% per a tot l'any, va establir que, quan al mercat a l'engròs la mitjana del mes no superés els 45 euros/MWh, al següent rebut s'aplicaria un IVA del 21% a tots els consumidors, tant als del mercat lliure com als del regulat, tret dels vulnerables severs, als quals es manté el 10%.

El preu de l'electricitat al mercat a l'engròs suposa un 75% en el terme de consum de la factura dels consumidors acollits al Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), conegut com a tarifa regulada. Fins a l'1 de gener del 2024 representava el 100% i la reducció del seu pes, destinada a reduir l'exposició d'aquests consumidors a la volatilitat del mercat a l'engròs diari, en el qual els preus es van disparar durant la crisi energètica, ha coincidit amb un any de preus extraordinàriament baixos.

La tarifa regulada és la que han de tenir els beneficiaris del bo social elèctric, que també estan a punt de veure el final de l'ampliació dels descomptes al rebut de la llum que se'ls va aplicar per ajudar-los a afrontar la crisi energètica. Si el govern espanyol no renova abans del 30 de juny aquestes mesures, el descompte per als consumidors vulnerables del 65% tornaria al 25%, i el dels vulnerables severs del 80% al 40%.

A més, està en l'aire un altre bo social que es va crear durant la crisi energètica, el denominat 'bo de justícia energètica' per a llars de treballadors amb baixos ingressos particularment afectats per la crisi energètica, que tenen actualment un descompte del 40%. També el 30 de juny l'impost especial sobre l'electricitat tornaria a ser del 5,11%, davant el 3,8% en què s'ha situat en el segon trimestre d'aquest any. Així mateix, en cas de no aprovar-se la continuïtat, el 30 de juny decauria la prohibició dels talls de subministraments de llum, aigua i gas als consumidors vulnerables.

Encara que el preu a l'engròs de la llum a Espanya estarà demà per sota del de Portugal, país amb què sol coincidir pel fet de compartir mercat i on que aquest dimarts tindrà un preu de 57,07 euros/MWh, superarà el de França, d'una mitjana diària de 35 euros/MWh. No obstant això, estarà molt per sota del Regne Unit, de 86,32 lliures/MWh (102,08 euros/MWh); i, com és habitual, del d'Itàlia, on la mitjana és de 109,28 euros/MWh.