CCOO ha realitzat un estudi a fi de posar de manifest que l'alta inflació no es deu als salaris, que l'any passat van pujar un 2,78% en convenis, sinó a l'augment de beneficis de les empreses. En l'esmentat estudi CCOO conclou que els marges de benefici es van disparar l'any passat un 10,4% sobre les vendes, segons les dades de l'Agència Tributària (AEAT), en el tercer trimestre. Això suposa, segons l'informe, els beneficis més alts almenys des de 2014, any a què es remunta l'anàlisi i gairebé dos punts (8,6%) per sobre del marge de benefici d'abans de la pandèmia del conjunt del teixit empresarial. Fa unes setmanes, el sindicat UGT en un informe similar concloïa que el marge empresarial pujava nou vegades més que els salaris el 2022.

BENEFICIS
BENEFICIS

La majoria dels sectors analitzats per CCOO tenen beneficis superiors als obtinguts el 2019 i molts marquen rècord des de 2014. Dels set inclosos a l'informe quatre registren els beneficis més alts des de 2014 -sector manufacturer, serveis, comerç i hostaleria i restauració-; uns altres dos estan per sobre dels resultats prepandèmia, -construcció i activitats immobiliàries- encara que no estan en rècord; i només un, transport, no ha recuperat els beneficis anteriors al covid.

Sectors en màxims

Dels quatre en rècord, el sector manufacturer va tenir un benefici (marge sobre vendes) en el tercer trimestre de 2022 del 9,3% davant un 8% en el mateix trimestre de 2019 i el més alt des de 2014, amb un pic del 9% en el tercer trimestre de 2016. A més, els beneficis, segons les dades de l'Agència Tributària recollides per CCOO, van ser del 9,5% en els tres trimestres anteriors al tercer de 2022 que va descendir dues dècimes.

Un altre sector en situació similar és el comerç, molt discutit per la pretensió del Govern de limitar els alts preus de certs productes bàsics com l'alimentació. En el tercer trimestre de 2022 va obtenir un benefici del 9,5%, molt per sobre dels obtinguts en els últims nou anys. El 2014 el benefici va ser del 6,7% que va anar caient per remuntar a finals de 2016. La pandèmia va deprimir lleument els beneficis, però es va recuperar en el tercer trimestre de 2020. L'any passat ha tingut una forta pujada de beneficis fins al màxim del 9,5%.

Un tercer sector en beneficis màxims és el de serveis, amb un 10,5% de marge sobre vendes, gairebé dos punts per sobre del 8,8% de l'últim trimestre abans de la pandèmia. Els serveis van arrencar el passat 2022 superant els beneficis precovid i en els tres trimestres de l'any han incrementat els seus beneficis gairebé dos punts.

El quart sector en rècord és hostal i restauració, amb el comportament més volàtil dels analitzats per CCOO, doncs és l'únic que va incórrer en pèrdues per la pandèmia amb uns marges negatius del 17% a finals de 2020. Però des d'aleshores els resultats han seguit una tendència continuada a l'alça fins al 9,6% en el tercer trimestre de l'any passat, superant el marge sobre vendes del 8,4% de finals de 2019, en màxims des de 2014.

Per sobre de 2019

Entre els sectors que encara que ja han recuperat els beneficis que van obtenir el 2019, però encara no estan en màxims, el de construcció està vorejant marges rècord. En el tercer trimestre de l'any passat, segons les dades d'Hisenda analitzades per CCOO, va tenir un benefici del 8,2%, molt per sobre de 2019 quan registrava mínims del període analitzat. Tanmateix, està a unes dècimes del 8,6% que va aconseguir en el quart trimestre de 2016, encara que en el segon trimestre de l'any passat ja va vorejar el màxim, però va patir un lleuger retrocés en el tercer.

Una cosa similar succeeix amb les activitats immobiliàries el benefici de les quals l'any passat es va situar en el 26,4%. Igual com la construcció, l'evolució de la qual va semblant en ser complementaris, el 2019 estava en mínims, però la pandèmia va suposar un brusc empitjorament en el primer trimestre de 2020, fins i tot un 16%, per anar recuperant de forma gradual els seus beneficis. En el tercer trimestre de l'any passat es va quedar a mig punt del màxim de finals de 2015.

Per sota de 2019

El transport és l'únic dels set sectors que no ha recuperat els beneficis precovid, encara que també s'ha quedat molt a prop amb uns marges similars als de 2018. En el tercer trimestre de 2022 va tenir un marge sobre vendes del 22,6% davant el 24,6% de l'últim trimestre de 2019, després de desplomar-se al 12% a començaments de 2021. Però des d'aleshores registra creixements continus malgrat que el preu del combustible s'ha disparat per la guerra d'Ucraïna.

CCOO considera que el nivell de beneficis de l'empresa espanyola, en màxims de 9 anys, "mostra una forta tendència a l'alça". Un nivell que se situa un 28,2% per sobre del seu nivell mitjà entre 2014 i 2019 que va ser del 8,1%. L'anàlisi del sindicat incideix en què fins i tot descomptant l'augment dels preus a què s'enfronten les empreses (4% deflactor del PIB el 2022), el teixit empresarial està augmentant els seus marges reals de manera molt important. "Les empreses no només estan recuperant el nivell dels marges perduts durant la pandèmia sinó elevant-los significativament en termes reals", denuncia el sindicat.