La reducció de la jornada laboral s'aprovarà mitjançant un avantprojecte de llei en tràmit d'urgència, segons va confirmar la vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz, després del Consell de Ministres d'aquest dimarts. D'aquesta manera es complirà el pacte de govern subscrit entre el PSOE i Sumar que estableix la jornada setmanal en 38,5 hores, per abans d'acabar aquest 2024, i en 37,5 hores, per a 2025.
Yolanda Díaz va assegurar que per al 31 de desembre de 2025 "tota la població assalariada espanyola, amb una afectació de més de 12 milions de persones treballadores, veuran reduïda la seva jornada en dues hores i mitja".
Sobre l'oposició de la CEOE a aquesta mesura, la ministra de Treball va afirmar que en l'última reunió de la taula de negociació "sí que hi va haver avanços" perquè va ser "la primera vegada que la patronal espanyola es va endinsar en el nucli dur de la negociació". La taula es tornarà a reunir aquest divendres amb la presència dels representants de la patronal –CEOE i Cepyme- i dels sindicats -CC.OO i UGT–.
Díaz va indicar que hi ha dues matèries "molt sensibles" que estan treballant a l'esmentada taula de negociació: el control horari en remot i en temps real, i el dret a la desconnexió digital. Va afegir que es faran controls horaris específics per a les activitats amb jornades laborals especials, com la pesca, la siderúrgia o la feina a torns. "Aquesta taula és com un petit pulmó que mira a l'Espanya que ve, que té a veure amb viure millor, treballar menys, i ha de parlar del repartiment de la productivitat, és molt important", ha remarcat.
Empleades de la llar
D'altra banda, la ministra de Treball també va apuntar aquest dimarts, en el Senat, que veu innecessari modificar la norma que regula la protecció per atur de les empleades de la llar malgrat que hi ha diverses sentències de tribunals que han considerat que no s'està aplicant conforme a dret. Va afegir que "avui ja 13.000 dones (empleades de llar), per primera vegada, tenen reconeguda la prestació pública d'atur", dins d'un col·lectiu de 400.000 persones, del qual més del 96% són dones, el 45% són migrants i quatre de cada deu superen els 45 anys.
"Amb les sentències que tenim a la mà, crec sincerament que és una qüestió d'interpretació de la norma. Crec que no s'ha de fer res amb la redacció que tenim. Sens dubte, tingui súper clar que el Ministeri de Treball actuarà en conseqüència i continuem guanyant drets per a les treballadores de la llar i millorant les seves condicions de vida", ha afirmat Díaz en el Senat.
Va realitzar aquestes declaracions en resposta a la senadora d'EH Bildu Idurre Bideguren, la qual va agrair a Díaz la "seva actitud de compromís" amb les empleades de la llar, encara que s'ha queixat que el servei públic d'ocupació estatal (SEPE) està resolent les sol·licituds d'atur"amb una interpretació restrictiva".