Foment del Trebal, la patronal catalana integrada a la CEOE, assenyala la preocupació que la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals sense reducció salarial aprovada aquest dimarts pel govern espanyol "ha generat una gran preocupació entre les petites i mitjanes empreses (pimes) de Catalunya". L'organització que presideix Josep Sánchez Llibre assenyala que posa en risc la viabilitat de milers de negocis, especialment en un moment de feble creixement econòmic i incertesa a molts sectors.

Davant de l'alarma ocasionada, Foment reclama mecanismes de suport per a les empreses més afectades, com a bonificacions fiscals, ajuts a la contractació o una aplicació progressiva per a aquells sectors amb més dificultats per assumir aquesta reducció. "Les empreses no poden assumir més càrregues sense un suport adequat. Si realment es vol avançar cap a un model laboral sostenible, és necessari fer-ho amb consens i mesures que garanteixin la competitivitat del nostre teixit productiu", assenyala en un comunicat remès aquest dimecres.

Durant la negociació entre el Ministeri de Treball i els agents socials -empresaris i sindicats- el govern espanyol va proposar un pla d'ajuts per a les pimes, anomenat Pla 375 amb una dotació de 375 milions d'euros per acompanyar les pimes en la transició cap a la nova jornada. Però la sortida de la CEOE i Cepyme de la negociació ha deixat en suspens l'esmentat pla, encara que fonts del govern espanyol reconeixen que s'utilitzarà en la negociació amb els diferents grups polítics en el tràmit parlamentari de la futura norma.

Igualment, Foment sol·licita una revisió urgent d'aquesta mesura i l'establiment d'un diàleg real amb els representants de les pimes per trobar solucions viables. Proposem que s'estableixin mecanismes de suport per a les empreses més afectades, com a bonificacions fiscals, ajuts a la contractació o una aplicació progressiva per a aquells sectors amb més dificultats per assumir aquesta reducció.

En un comunicat, Foment ressenya que les organitzacions empresarials territorials de Catalunya alerten que aquesta reforma afectarà de manera desproporcionada a les pimes catalanes, que representen més del 99% del teixit empresarial i són el motor de l'economia del país. "A diferència de les grans corporacions, les petites i mitjanes empreses tenen menys capacitat per absorbir els costos addicionals derivats d'aquesta reducció de jornada, la qual cosa pot traduir-se en una menor contractació, més dificultats per mantenir la competitivitat i, en alguns casos, la inviabilitat econòmica del negoci", diu.

Seguint l'estigues-la de la CEOE i Cepyme, Foment recorda que les pimes són el "veritable motor de l'economia catalana i espanyola", i no es pot legislar sense tenir en compte la seva realitat. "És imprescindible una política laboral que fomenti la creació d'ocupació sense posar en risc la viabilitat empresarial. La reducció de la jornada, aplicada sense una planificació adequada, pot tenir conseqüències negatives en termes d'ocupació, productivitat i creixement econòmic", es recull en el comunicat.