La reducció de jornada laboral màxima legal que es planteja per a 2024 i 2025 en podria restar entorn de sis dècimes al creixement mitjà anual del PIB durant el pròxim bienni i vuit dècimes al de l'ocupació, segons les estimacions preliminars de BBVA Research.
En el seu informe "Situació Espanya", el servei d'estudis de l'entitat assenyala que la reducció de jornada laboral -fins a les 38,5 hores el 2024 per arribar a les 37,5 hores en 2025- pot tenir efectes "significatius en l'activitat i l'ocupació, sobretot per a alguns sectors i col·lectius".
BBVA Research assenyala que la mesura, recollida en l'acord programàtic PSOE-Sumar, pot augmentar els costos laborals entorn d'un 1,5 % del PIB.
"De no prendre's mesures compensatòries que alleugin la tensió en els costos laborals (...) la retallada del temps de treball podria restar entorn de sis dècimes al creixement mitjà anual del PIB durant el pròxim bienni i vuit dècimes al de l'ocupació", estimen.
Abans de la seva aprovació, afegeixen, seria necessari avaluar detallada dels efectes potencials de la proposta i fer partícips els interlocutors socials en el disseny i futura execució.
Previsió de rebaixa a l'1,5% de creixement per a 2024
BBVA Research ha rebaixat també tres dècimes la seva previsió de creixement de l'economia espanyola per a 2024, fins a l'1,5%, davant de la caiguda d'activitat a Europa, sobretot en la indústria, per després despuntar un 2,5 % el 2025.
BBVA Research ha publicat aquest dijous el seu informe Situació Espanya, en el qual manté la seva previsió de creixement per a 2023 en el 2,4 %, amb un avenç en el quart trimestre del 0,2 % trimestral gràcies a la creació d'ocupació i malgrat l'impacte de la volatilitat política en la contractació pública.
L'últim tram d'any mostra una moderació de la despesa de les famílies, explica l'informe, però malgrat això és el consum domèstic l'element que guanya pes en l'avenç del PIB, en detriment de les exportacions i la inversió privada.