La pime serà la més afectada per una reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, amb un cost directe mínim d'11.800 milions d'euros, segons un informe de Cepyme. La patronal de les petites i mitjanes empreses assegura la menor productivitat, rendibilitat i els seus inferiors recursos organitzatius, així com a la menor presència del conveni d'empresa en aquest segment, són les causa principals.

En aquest sentit, adverteix que una reducció no negociada del temps de treball mantenint els salaris "comportaria un cost directe d'11.800 milions d'euros, segons l'informe del servei d'Estudis de Cepyme. Aquest càlcul es deu a les hores que es deixarien de treballar.

A aquest cost directe, des de Cepyme apunten que cal afegir els costos indirectes en termes d'afectació a la producció, noves contractacions i pagament d'hores extra, entre d'altres, però també "pot derivar en el tancament de petites empreses que es troben en una situació ja vulnerable".

Cepyme reclama tenir en compte la productivitat

"La jornada laboral a Espanya ha baixat de les 40 hores setmanals en què se situava el 1983 a les 38,3 hores actualment, una reducció de l'horari que ha estat fruit de la negociació col·lectiva i de la capacitat que aquesta dona per adaptar les condicions del treball. En el cas dels convenis d'àmbit d'empresa, típics de companyies de més mida, la reducció progressiva de la jornada laboral ha estat més marcada, fins a les 37,2 hores setmanals," destaca Cepyme.

En aquest sentit, l'organització que presideix Gerardo Cueva considera que la negociació col·lectiva "ha demostrat el seu bon funcionament" en haver estat l'eina que ha aconseguit una reducció gradual de la jornada laboral als sectors, empreses i territoris en què la seva productivitat ha permès materialitzar-la. "Aquesta adaptabilitat constitueix un èxit de la negociació bipartida", apunta.

En aquest sentit, assenyala que la productivitat ha de ser un factor clau a l'hora de plantejar una redefinició de les condicions del treball i que qualsevol debat sobre la reducció de jornada ha de tenir-la en compte, "amb l'objecte de la supervivència de la pime". La productivitat de la pime espanyola es va situar en el primer trimestre de 2024 un 3,3% per sota respecte de fa un any i encara es manté un 2% per sota de la registrada el 2015. Segons la Confederació, qualsevol variació de les condicions organitzatives "s'ha de fer previ impuls de la productivitat, i no en moments en què aquesta acumula cinc trimestres consecutius de caigudes".

Immobiliàries, hostaleria, agroramaderia i comerç, sectors més afectats

La reducció de jornada afectarà en general tres de cada quatre treballadors (el 75%) coberts per convenis col·lectius, segons l'informe del servei d'Estudios de Cepyme, entorn dels 8,8 milions d'assalariats, amb impacte diferencial segons branques d'activitat. En activitats immobiliàries, hostaleria, agroramaderia, comerç i activitats professionals, els treballadors que fan jornades superiors a les 37,5 hores setmanals són el 85% del total, per la qual cosa serien els sectors més afectats en termes d'assalariats.

Cepyme subratlla que hi ha empreses que "per la seva pròpia naturalesa" no han pogut reduir la seva jornada, de manera que el 7,9% dels assalariats treballa més de 39,5 hores, unes 925.000 persones, principalment concentrades en les branques d'Informació i Telecomunicacions, Transport i Emmagatzemament, Comerç, Hostaleria i Indústries Extractives (veure informe).

"La reducció de la jornada laboral suposa, de facto, una pujada salarial i, per tant, un augment dels costos laborals. Cepyme adverteix que a aquesta nova pujada dels costos laborals s'uneix el risc més gran de conflictivitat a les plantilles, les dificultats per reassignar recursos i un nou factor d'incertesa si la reorganització del treball ha de fer-se immediatament, una cosa complicada en una economia com l'espanyola, afligida de problemes de vacants i escassetat de mà d'obra", denuncia l'organització.