Ha estat la reforma fiscal més ràpida en la seva concepció, més talla en el seu contingut i més convulsiva en el tràmit parlamentari dels últims anys. Després d'un procés d'infart en el Congrés -tant en Comissió com en Ple-, les sorpreses en el Senat, on els populars han fet ús de la seva majoria absolut, i una tornada al Congrés, aquest dijous s'ha aprovat de manera definitiva, la llei que regula un tipus mínim per a les multinacionals i el paquet fiscal del Govern, a la qual s'han incorporat propostes de diferents partits.

Pel camí s'han quedat algunes propostes del Govern de coalició, com apujar l'IVA als combustibles, ampliar al 21% l'IVA dels habitatges turístics, pujar la tributació de les Socimis o crear un impost de luxe. Aquestes són els canvis que finalment s'emportaran al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE):

- Transposició de la directiva que regula un impost complementari perquè les multinacionals paguin, almenys, un tipus mínim efectiu de l'impost de societats del 15% del seu resultat comptable ajustat.

- Creació d'un impost sobre el marge d'interessos i comissions bancàries, amb tipus d'entre l'1% i el 7%; i dues importants deduccions, una de part de la quota de l'impost de societats i una altra d'extraordinària en cas de pèrdua de rendibilitat.

- Finalment, Sumar i PSOE no han aconseguit prou suports per prorrogar el gravamen extraordinari sobre les grans energètiques, que ha estat en vigor de 2022 a 2023.

- Pujar dos punts l'IRPF per a les rendes del capital superiors a 300.000 euros, de manera que el tram passaria del 18% al 20%.

- Gravar els vapeadores i pujar la fiscalitat del tabac.

- Baixar l'IVA dels productes de llet fermentada, com el iogurt, al tipus superreduït (4%), mesura proposada pel Partit Popular, que ha comptat amb el suport de Junts i Vox.

- Modificar l'impost de societats per compensar l'anul·lació per part del Tribunal Constitucional de les reformes del PP. Això implica limitar la compensació de bases imposables i deduccions per doble imposició, revertir deterioraments de valor i estendre la limitació de la compensació de les pèrdues de les filials.

- Canvis normatius per combatre el frau fiscal al sector dels hidrocarburs.

- Abaixar progressivament l'impost de societats per a les empreses que facturen menys d'un milió d'euros.

- Eximir de tributació els ajuts que alguns patrons han lliurat a treballadors afectats per la DANA.

- Impulsar la modificació de la directiva europea de l'IVA perquè es pugui gravar als pisos turístics. Realment és una declaració d'intencions, ja que encara ha de ser presentada pel Govern i tramitada per les Corts.

Mesures socials

Encara que se sumeixin al "paquet fiscal", són dues mesures socials que competeixen a la Seguretat Social i no a Hisenda:

- Regulació de la incompatibilitat entre la percepció d'una pensió vitalícia per incapacitat permanent absoluta o de gran invalidesa i un treball que suposi donar-se d'alta en la Seguretat Social, en el cas dels quals se suspendria el pagament de la pensió fins que es produeixi el cessament en el treball. No és una mesura fiscal com a tal, sinó de caràcter laboral.

- Exoneració del pagament de les quotes de la Seguretat Social dels entrenadors de clubs esportius no professionals.