L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) presenta demà l'informe que avalua l'impacte de la reforma de les pensions en els ingressos, una anàlisi clau per veure si és necessari activar la "clàusula de tancament" i prendre mesures addicionals per garantir la sostenibilitat del sistema. Segons es va projectar en la reforma de 2022, aquest mecanisme d'avaluació, que es repetirà cada tres anys, creua les projeccions de despesa amb les d'ingressos amb l'objecte de continuar avaluant la sostenibilitat del sistema i veure si es necessiten noves mesurades.
La reforma dissenyada per l'ara governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, va fixar que la diferència entre la projecció de la despesa i l'impacte de les mesures en els ingressos, no ha de superar el 13,3% del PIB. En els ingressos, entren en joc tant les cotitzacions socials com les transferències que es fan des de l'Estat. Nombroses veus han posat en dubte la vialitat financera de la Seguretat Social després de la reforma de pensions.
Si se supera la diferència fixada entre ambdues variables, el govern espanyol està obligat a prendre mesures per corregir gradualment l'excés previst de despesa d'acord amb una senda fixada en la mateixa reforma. Així, en un mes, ha de preparar un llistat de possibles mesures correctores que l'AIReF ha d'avaluar i, amb base en aquest informe, el govern espanyol ha de negociar amb els agents socials un pla que ha d'estar aprovat pel Parlament i en vigor l'1 de gener de l'any següent.
Ingressos o despeses
Les mesures podran anar pel costat dels ingressos -amb augment de les cotitzacions socials o una altra fórmula alternativa-; de les despeses, amb una reducció de la despesa en pensions en percentatge de PIB; o una combinació d'ambdues. Si no s'aconsegueix tenir aprovada aquesta norma l'1 de gener de 2026, la reforma preveu un increment automàtic en la cotització del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI), un recàrrec finalista inclòs en la reforma i destinat a augmentar el fons de reserva, la denominada "guardiola de les pensions", de cara a la jubilació del "baby boom".
La reforma, avalada per Brussel·les i consensuada amb patronal i sindicats, va desenvolupar un ampli paquet de mesures que van des de revalorar les pensions amb la inflació, a l'augment dels ingressos via cotitzacions, fins a més incentius per estendre les carreres laborals o penalitzacions per anticipar el retir.