El PSOE ha registrat una esmena al decret anticrisi per reformar de manera urgent l'Impost de Societats a fi de compensar la pèrdua recaptatòria que pot suposar la recent sentència del Tribunal Constitucional que ha declarat la nul·litat parcial de la reforma d'aquest tribut que va dur a terme l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Específicament, es va declarar inconstitucional la limitació de la compensació de bases imposables sobre resultats negatius per a empreses amb una facturació superior als 20 milions d'euros, la limitació de les deduccions per doble imposició i l'obligació d'integrar a la base de l'impost els deterioraments de valor de les seves participacions fiscalment deduïbles per cinquenes parts en cinc anys.

La inconstitucionalitat, això sí, es va determinar perquè aquestes mesures es van introduir mitjançant un decret llei i el Tribunal va considerar que aquest instrument legislatiu no va ser l'"adequat" per emprendre la reforma. Ara, el PSOE vol aprofitar la tramitació del decret anticrisi com a projecte per introduir una esmena al text i revertir els efectes de la sentència. "Resulta essencial pal·liar la pèrdua recaptatòria derivada de l'expulsió de l'ordenament jurídic de les referides normes", justifiquen els socialistes en la seva proposta de modificació recollida per Europa Press.

Mesures anul·lades

Per a això, el principal partit del Govern vol introduir una disposició addicional a la Llei de l'Impost de Societats per recuperar el límit a la compensació de bases imposables negatives per a empreses amb una facturació d'almenys 20 milions d'euros. També un nou límit en l'aplicació de deduccions per doble imposició internacional o interna, generada o pendent de compensar, per tal d'aconseguir que, en aquells períodes impositius en què existeixi base imposable positiva, l'aplicació de crèdits fiscals, per part de les grans empreses, no anul·li la quota diferencial a ingressar.

D'altra banda, el PSOE proposa de prorrogar a 2024 la mesura perquè els grups empresarials o de consolidació fiscal no puguin incloure en la seva declaració el 50% de les bases imposables individuals negatives de les entitats integrants de l'esmentat grup fiscal. A canvi, el Grup Socialista planteja que aquestes bases individuals no incloses el 2024 es vagin integrant a desenes parts en la base imposable del grup fiscal en els anys successius a partir de l'1 de gener de 2025.

Finalment, el PSOE busca tornar a obligar a integrar a la base de l'impost els deterioraments de valor de les participacions fiscalment deduïbles. Això afectaria els deterioraments de valor de participacions que van resultar fiscalment deduïbles en períodes impositius iniciats abans de l'1 de gener de 2013 i que es trobin pendents de revertir. Això s'hauria de realitzar en la base imposable del primer període impositiu que s'iniciï a partir d'1 de gener de 2024.