Aquest diumenge es compleix un mes des que va entrar en vigor el registre únic per a lloguers de curta durada, l'aplicació de la qual es farà efectiva des del pròxim 1 de juliol, i les principals plataformes d'allotjaments turístics s'han posat a treballar en això i esperen que tot funcioni amb normalitat de cara a l'estiu.

Amb aquesta normativa, Espanya es converteix al primer país de la Unió Europea que posa en marxa aquest reglament europeu amb l'objectiu de regular aquest tipus de lloguers (entre els quals es troben els apartaments d'ús turístic, els lloguers de temporada, d'habitacions o d'embarcacions) per evitar el frau i la il·legalitat.

Aquest registre preveu una finestreta única d'arrendaments, a tall de passarel·la digital, per transmetre les dades entre les plataformes de lloguer de curta durada i les autoritats competents, informar sobre els diferents usos, regulació i destinacions d'habitatges, recorda EFE.

Els llogaters estan obligats a obtenir un número de registre, que els assigna el Registre de la Propietat o el de Béns Mobles; a aportar la informació requerida; actualitzar-la en el moment que es produís un canvi; i a comunicar a les plataformes (com Airbnb o Booking) el número que se'ls hagi assignat per poder anunciar els seus habitatges.

Airbnb informa els propietaris

Des que la normativa va entrar en vigor, Airbnb ha enviat diverses comunicacions a tots els amfitrions a Espanya en les quals se'ls ha recordat la necessitat de familiaritzar-se amb les obligacions i complir tots els nous requisits del Reial Decret que s'apliquin en cada cas.

Així mateix, la plataforma de lloguer turístic ha dedicat una secció al seu web per resoldre dubtes sobre la normativa, que ha posat a l'abast dels clients, i que inclou quina informació han de facilitar i com han de comunicar aquestes dades a les autoritats espanyoles per a cada tipologia d'amfitrió.

Booking espera que funcioni i no hi hagi problemes a l'estiu

Consultats per EFE, des de Booking esperen que aquest sistema funcioni, aconsegueixi una màxima coordinació amb les comunitats i ens locals i sigui compatible amb el sistema de comunicació màquina a màquina que s'està elaborant en l'àmbit europeu. També desitgen que tots els interessats puguin obtenir el seu nou número de la finestreta única digital i evitar disrupcions de cara a la temporada d'estiu.

Creuen que aquest registre és un primer pas important per adaptar la normativa espanyola a les necessitats del territori i una gran oportunitat per garantir la transparència i la seguretat del sector, facilitant, a més, un entorn més equitatiu per als actors implicats. A més, celebren que hi hagi una obligació clara per a tots els amfitrions d'haver d'obtenir un codi per poder operar 'online'; que s'incloguin tota mena de lloguers de curta durada; i que el registre estatal sigui l'única font on siguin tots els codis dels habitatges que es poden comercialitzar legalment a través de plataformes.

A més, veuen bona disposició entre totes les parts i expressen la seva a col·laborar amb les autoritats per combatre els lloguers turístics il·legals i tenir un diàleg "constructiu" entorn de limitacions "justes, proporcionades i necessàries" per pal·liar el problema de l'habitatge allà on sigui necessari. "El nostre objectiu és que el turisme continuï sent una força positiva per a les economies locals i aturar qualsevol missatge negatiu contra un sector absolutament clau per al nostre país", apunten des de Booking.