El Tribunal Superior britànic ha autoritzat l'embargament preventiu de la seu de l'Institut Espanyol Vicente Cañada Blanch, un immoble històric propietat de l'Estat situat a Londres. Aquesta mesura és fruit dels impagaments per les primes a les companyies d'energies renovables. En concret, pel laude que afecta el fons d'inversió Antin, que obliga l'Estat a pagar-li 120 milions d'euros en concepte d'indemnització. El Tribunal Suprem britànic ja va donar llum verda fa uns mesos a confiscar altres immobles, com la seu de l'Institut Cervantes.
En un dictamen difós aquest divendres, el jutge Gary Thornett autoritza a Infrastructure Services Luxembourg i Energia Termosolar (els titulars de l'anomenat laude Antin) a apoderar-se dels terrenys on s'ubica l'Institut Espanyol Vicente Cañada Blanch de primària i secundària, amb més de 400 alumnes i dependent de l'Estat espanyol.
Dins del recinte, en un antic convent de dominiques al barri londinenc de Notting Hill, es troben també el Centre de Majors Miguel de Cervantes, algunes dependències de l'Institut Cervantes i el Centre de Suport de la UNED, als quals s'ha notificat així mateix l'ordre judicial com a parts en el procés. Fonts properes als inversors han confirmat a EFE que l'ordre d'embargament no s'executarà immediatament, a falta que es ratifiqui en un judici en una data encara per determinar. D'altra banda, el Govern espanyol, com a part deutora demandada, té un període de dos mesos per demanar l'anul·lació d'aquesta ordre cautelar de cobrament, tal com es precisa al document judicial datat el 2 d'agost.
120 milions d'euros
Els titulars d'Antin, immersos en un litigi contra Espanya al Regne Unit i altres països, han demanat aquesta ordre provisional d'embargament per forçar a complir el laude emès el 2018 a Washington (Estats Units) pel CIADI, l'organisme d'arbitratge associat al Banc Mundial. Aquest laude obliga el Govern espanyol a abonar-los 120 milions d'euros (inclosos els interessos) per les pèrdues sofertes quan el 2013 es van reduir retroactivament uns ajuts a l'energia renovable introduïts el 2007.
L'advocat dels inversors, Nick Cherryman, ha assegurat aquest divendres en un comunicat que les operacions diàries de l'escola no es veurien afectades en cas d'executar-se l'ordre judicial. "L'ordre de cobrament provisional del tribunal anglès sobre el terreny en qüestió, una vegada confirmada, donaria dret als meus clients a vendre el terreny que allotja l'escola, no l'escola per si mateix. Aquesta ordre no ha de repercutir en el dia a dia de les activitats dutes a terme a l'immoble", afirma.
Incompliment d'Espanya
Cherryman lamenta que el deute d'Espanya amb els seus representats ha romàs "impagada durant gairebé mitja dècada". "Espanya és la segona nació del món quant a incompliment de laudes arbitrals, entre Veneçuela i Rússia", apunta. Aquest no és l'únic cas en què inversors en renovables afectats per aquest canvi en el règim de primes han aconseguit una ordre provisional d'embargament d'actius espanyols: l'abril passat, Blasket Renewable Investments en va obtenir una que afecta l'Institut Cervantes i a ACCIÓ, l'oficina comercial de la Generalitat catalana a Londres.
El 24 de maig, la Justícia britànica va rebutjar la petició del Govern d'Espanya d'anul·lar el registre en la jurisdicció d'Anglaterra del laude Antin, en desestimar el seu argument del fet que té "immunitat sobirana" i de què una recent jurisprudència de la Unió Europea revoca les seves obligacions adquirides sota el conveni del CIADI de 1966 i el Tractat de la Carta de l'Energia de 1994.
Després de la polèmica reforma del sistema d'ajuts a l'energia neta, Espanya ha afrontat 51 arbitratges a diversos països per aquesta causa, amb reclamacions per valor d'uns 10.000 milions d'euros i 28 laudes dictats, dels quals fins ara cap no s'ha executat.