El rei Felip VI ha destacat les moltes oportunitats de progrés que tenen Barcelona, Catalunya, Espanya i Europa si es gestionen bé, perquè tenen grans actius i grans valors compartits per beneficiar-se d'aquestes oportunitats. Ha apuntat que aquest objectiu només s'aconseguirà des de la col·laboració, una fórmula per aprofitar les oportunitats eficaçment, solidàriament, sostenir i sosteniblement. El rei s'ha dirigit amb aquestes paraules als assistents a la Reunió del Cercle d'Economia durant l'acte de lliurament del premi Cercle d'Economia a la construcció europea, un guardó que s'ha atorgat a Rafal Trzaskowski, alcalde de Varsòvia.

En la seva intervenció, el rei ha defensat que cal tenir una visió a llarg termini en un món cada vegada més complex, amb més incertesa. "Per reactivar el futur, es necessita un bon diagnòstic: entendre el present, identificar mancances i fortaleses i, a partir d'allà, recórrer junts el camí que ens pot portar a ser una societat més pròspera i també més justa". El projecte europeu travessa un moment transcendental en el qual, va manifestar, paradoxalment, les últimes crisis -del Brexit a la pandèmia o la guerra d'Ucraïna- han contribuït a consolidar el seu model. "El com ens hem enfrontat a elles [les crisis], la gestió realitzada davant d'aquests reptes -fins i tot no sent sempre perfecta o a gust de tots-, ha donat com a resultat un enfortiment de les institucions europees; i ha augmentat la confiança dels ciutadans europeus cap a elles", va concretar.

L'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski. / MONTSE GIRALT

Sa majestat ha tingut paraules de reconeixement per a l'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, pel "seu respecte a l'estat de dret, per la protecció dels drets de les minories i pel seu energètic europeisme" que li ha portat a tenir "un paper actiu als equips que van negociar l'entrada de Polònia a la UE a començaments d'aquest segle".

El reconegut Rafal Trzaskowski, alcalde de Varsòvia, ha assegurat que “cal més Europa, no menys, propera als ciutadans i que compleixi les seves promeses, que miri el futur sense por i que consideri els ciutadans com a socis per conquistar les noves generacions”. En un discurs ple de referències a la situació generada per la guerra d'Ucraïna, Trzaskowski ha dit que a la capital de Varsòvia van rebre 300.000 refugiats ucraïnesos, gràcies a la solidaritat de les ciutats i, en aquest sentit, ha agraït la tasca feta per Barcelona. Ha manifestat també que la guerra d'Ucraïna és un test per a Europa i "estem provant un test perquè Putin va calcular malament". Trzaskowski va rebre els aplaudiments dels assistents per la seva labor i també efusivament quan es va adreçar al públic en català per donar les gràcies pel guardó. Va desfermar les rialles de l'auditori en dir en català, després d'unes primeres paraules en castellà: "Tots som polonesos!", al·ludint de broma a la manera com s'han anomenat col·loquialment els catalans a la resta d'Espanya.

Per la seva banda, el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, ha justificat el guardó a l'alcalde de Varsòvia per la seva "labor humanitària d'acollida de refugiats ucraïnesos", més de 300.000. "El repte més dramàtic de la UE actualment és el de la guerra a Ucraïna, perquè estan en joc els valors fundacionals de la UE", ha alertat Guardiola, que ha destacat que l'alcalde de la capital polonesa "representa la Polònia jove, urbana i europeista". La secretària general de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), Emilia Saiz, ha titllat Trzaskowski d'"heroi" i ha defensat que "la solidaritat és la garantia per a la seguretat de tothom".

Reconeixements a Piqué, Oller i Corominas

L’acte d’entrega del premi també ha servit per retre homenatge als tres expresidents del Cercle d’Economia morts aquest any, Vicenç Oller, Enric Corominas i Josep Piqué, polític i empresari, aquest darrer catedràtic i també expresident de l’entitat. Antón Costas n'ha destacat la seva "integritat" i "el seu compromís amb el progrés social". Antón Costas ha posat èmfasi que van coincidir en la defensa de la democràcia, d'una economia social de mercat com a "instrument" per crear i distribuir riquesa, i de la recerca d'una societat oberta i integrada a Europa i a les institucions occidentals; propòsits que fonamenten els valors del Cercle d’Economia des de la seva constitució. També ha subratllat que tots tres van tenir "la virtut" d'assumir "el coratge cívic de dir allò que creiem que hem de dir a cada moment per mantenir la independència de la nostra institució davant pressions", i ha posat d’exemple que el Cercle va ser de les poques institucions que va defensar obertament la pertinença d’Espanya a l'OTAN.