El passat 11 d'abril va arrencar la campanya de la Renda 2022-2023 i s'estendrà fins al proper 30 de juny. Solen ser moltes els dubtes que existeixen per fer la declaració, des de si surt a tornar o a pagar, les deduccions que es poden aplicar, fins com declarar correctament els guanys per la venda d'una propietat i fins i tot pel premi d'una loteria. En aquest cas, t'expliquem el que s'ha de fer en el cas de vendre productes en aplicacions de segona mà com Wallapop, Vinted o Milanuncios, entre d'altres.
Renda 2022: Com fer la declaració pas a pas?
Es tracta d'aplicacions que porten en auge durant l'última dècada i han obtingut una gran acceptació en la població. Per això, és normal que molta gent es pregunti si Hisenda exigeix declarar els ingressos obtinguts amb la venda de roba o qualsevol altre producte, especialment si ets un usuari actiu d'aquest tipus de plataformes d'intercanvi.
El primer de tot és saber si estàs guanyant diners amb les transaccions. Un usuari ocasional o que utilitzi Wallapop o Vinted de manera més regular, però no acabi amb saldo positiu, està exempt de declarar la venda. És a dir, el requisit per declarar la venda és que s'hagi obtingut un benefici més gran que el valor original del producte.
"En el 99% dels casos, en tractar-se de vendes de segona mà, el lògic és que no guanyem diners amb aquesta venda. Es tractaria d'una "pèrdua derivada del consum" i això no tributa i no se l'ha d'incloure en la declaració", expliquen a ON ECONOMIA els experts de la plataforma especialitzada TaxDown.
Simulador Renda 2022-2023: així pots saber si et surt a pagar o a tornar
Però no tothom utilitza les aplicacions per a venda de segona mà de la mateixa manera i hi haurà qui busqui treure-li partit per guanyar diners. En aquest cas, quan els guanys per les vendes superen al valor original de l'article en qüestió, Hisenda sí que exigeix que s'incloguin en la declaració de la renda. "Si per la qual cosa sigui hem guanyat diners amb la venda, això Hisenda ho considera un guany patrimonial i sí que haurem de tributar per ella en la base de l'estalvi", asseguren els experts.
Ara bé, això s'aplica en el cas que sigui una activitat esporàdica. Si les vendes amb benefici econòmic es realitzen de manera habitual i els guanys superen el Salari Mínim Interprofessional (SMI), també podria considerar-se com una activitat per la qual s'ha de tributar. Una activitat per la qual el venedor en qüestió hauria d'estar donat d'alta com a autònom i complir amb les obligacions fiscals corresponents i declarar per l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA).
I com s'ha de declarar correctament? Si has guanyat diners, li hauràs de restar la quantitat que hagis pagat pel producte original al valor pel qual l'hagis venut. La quantitat resultant de la diferència és la que ha de tributar. No obstant això, els experts recorden que, "és important en aquests casos conservar els tiquets o les factures per si Hisenda ens els requereix en el moment o en una revisió posterior".
Respecte a les quantitats, l'Agència Tributària estableix diversos trams de tributació. Per a guanys de 6.000 euros o menys, un 19%, mentre que per a guanys fins als 50.000 euros, es tributa al 21%. Si el guany se situa en el rang entre 50.000 i 200.000 euros, un 23%, i per a aquelles superiors als 200.000 euros, la tributació és del 26%.