El teletreball és una realitat que, encara que ha decaigut en el còmput general des que es van superar la pandèmia i els confinaments, s'ha instal·lat com a innegociable en alguns sectors, per molt que les empreses optin més per permetre-ho de manera ocasional i alternant-se amb el treball presencial a oficina. Si el que estic fent al meu domicili té a veure amb l'àmbit laboral, podríem pensar llavors que podria demanar deduir-me a la declaració de la Renda 2022 els impostos vinculats a les despeses computables al treball que s'hagin dut a terme a casa. Però la realitat no és tan senzilla.

Com obtenir i descarregar l'esborrany per fer la declaració de la Renda 2022?
 

Posem un exemple. Treballo tres dies a la setmana a casa i, per tant, puc calcular la despesa d'internet i de llum associada al teletreball que consumeixo mensualment. Per tant, vull declarar aquestes despeses en la declaració de la Renda perquè se'm reconeguin com a despeses laborals i se'm desgravin els impostos. En absolut. Si ets treballador per compte d'altri, aquesta hipòtesi no està contemplada i si ets autònom, no es tracta d'un pas senzill.

Comencem pel treball assalariat. Les últimes xifres de l'Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (ONTSI), xifren el teletreball en un 12,5% dels treballadors espanyols, un total de 2.562.700 persones, entre els quals augmenta el teletreball ocasional, que arriba al 6,1%, amb 1.252.000 de persones. En canvi, l'habitual, que és el que es realitza més de tres vegades per setmana, va disminuir del 7,9% del 2021 al 6,4% en l'estudi oficial que treballa amb xifres de 2022. En total, 1.311.000 persones teletreballen de manera habitual. Aquesta xifra compta tant treballadors per compte d'altri com autònoms, de manera que els primers es redueixen a un 10% del total d'assalariats mentre que els treballadors per compte propi gairebé tripliquen les seves xifres de teletreball en situar-se en un 26,4%.

Per als primers, no hi ha cap solució a la Declaració de la Renda per deduir-se impostos pel teletreball. Valeria Hernández, experta fiscal de TaxDown explica que "les eines que et doni la teva empresa per al teletreball no tributen perquè són eines de feina (típic mòbil, ordinador, etc.)", però que "si s'utilitzessin per a ús personal, sí que poden ser considerades més renda en espècie". "Per llei ara hi ha una compensació dinerària quan el teletreball supera el 30% de la jornada laboral, però això és més rendiment del treball", afegeix. Així que, en tot cas, el que et podria tocar és tributar més, en el cas que la teva empresa estigui cobrint les teves despeses de teletreball.

Autònoms i compte aliè

Al que sí que tens dret és justament a això, que l'empresa et cobreixi les despeses del teletreball. Així el recull la llei 10/2021 que el regula, que deixa molt clar que "el desenvolupament de la feina a distància haurà de ser sufragat o compensat per l'empresa, i no podrà suposar l'assumpció per part de la persona treballadora de despeses relacionades amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seva activitat laboral".

Totes les multes d'Hisenda per als autònoms que no facin bé la declaració de la renda
 

Però respecte a la declaració, "de moment no està contemplat a la llei aplicar despeses de teletreball a la declaració" i recorda que "una altra cosa és que l'empresa li pagui al treballador com a rendiment en espècie o en dietes", en la mateixa línia que l'experta de TaxDown.

I què passa amb els autònoms? A primera vista, aquests mags de l'IVA que es passen mitja vida recollint factures de bolígrafs o càmeres de fotografies que utilitzen a la feina per descomptar-se l'IVA haurien de poder fer-ho també amb la llum, internet o fins i tot el lloguer. Però no és tan fàcil. "Són deduïbles per als autònoms el 30% dels subministraments (aigua, llum i gas) de la part proporcional de l'habitatge que es destina a l'activitat professional", apunta l'assessora fiscal Marta Pardos. O sigui, que si el teu despatx ocupa el 25% de l'habitatge, hauries de calcular el 25% de la teva despesa en subministraments i després el 30% d'aquesta quantitat. El mateix val per a la part proporcional de l'IBI i d'altres taxes d'habitatge quan és de propietat.

"Quant al lloguer, per tal que sigui deduïble, és necessari que el propietari faci dos contractes i dues factures diferents: una per la proporció de l'habitatge destinat a l'activitat (amb IVA) i una altra part destinada a l'habitatge", explica Pardos, que aclareix que és una cosa que "a la pràctica no fa ningú". En termes de renda, per a un autònom és més beneficiós comptar amb un local dedicat a l'activitat, ja que "si treballa des d'un local que és de la seva propietat i el destina exclusivament a l'activitat, podrà deduir-se el 100% dels subministraments", explica Hernández, de TaxDown.