La Campanya de la Renda i Patrimoni de 2024 començarà aquest dimecres 2 d'abril i el termini s'estendrà fins al 30 de juny amb la presentació de les declaracions per Internet. Des del 6 de maig fins al 30 de juny de 2025, l'Agència Tributària podrà confeccionar la declaració del contribuent per telèfon --la sol·licitud de cita estarà disponible des del 29 d'abril fins al 27 de juny-. Serà entre el 2 i el 30 de juny de 2025 quan l'Agència Tributària podrà confeccionar als contribuents les declaracions presencialment a les seves oficines, amb sol·licitud de cita des del 29 de maig fins al 27 de juny. No obstant això, el termini de presentació per a les declaracions amb resultat a ingressar i domiciliació finalitzarà el 25 de juny.
Per primera vegada, els contribuents podran pagar les seves declaracions de la Renda a través de Bizum, juntament amb la domiciliació bancària, el càrrec a compte o amb Número de Referència Complet (NRC) o el pagament en una oficina bancària. Igual com el 2023, estaran obligats a presentar la declaració els autònoms, independentment dels seus ingressos, i els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), mentre que als beneficiaris de la prestació d'atur no se'ls exigirà en aquesta Campanya la presentació, malgrat que al principi sí que estava previst.
Com a novetat, Hisenda introdueix la possibilitat d'establir un sistema únic per a la correcció de les autoliquidacions. Aquesta nova figura substituirà l'actual sistema dual d'autoliquidació complementària i sol·licitud de rectificació. D'aquesta forma, mitjançant la presentació d'una autoliquidació rectificativa l'obligat tributari, podrà rectificar, completar o modificar l'autoliquidació presentada anteriorment, amb independència del resultat d'aquesta, sense necessitat d'esperar, en el cas de sol·licitud de rectificació, una resolució administrativa.
Assistència per a persones grans
L'assistència personalitzada de cara a la Campanya es concreta en l'assistència telefònica, a través del pla Le Llamamos i en l'assistència presencial per a la confecció de les declaracions a les oficines de l'Agència Estatal d'Administració Tributària i oficines habilitades. En el marc del protocol que l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Plataforma de Persones Grans i Pensionistes (PMP), es manté el pla especial per a la confecció i presentació de declaracions de Renda de persones majors de 65 anys que tinguin el seu domicili fiscal en petits municipis.
Mutualistes
Els mutualistes jubilats amb dret a la devolució de l'IRPF hauran d'estar pendents del canvi normatiu anunciat per Hisenda per sol·licitar "d'una vegada i en un sol pagament" el que els correspongui al llarg d'aquest any. Encara que al principi estava previst, en el marc de la reforma fiscal, que aquests mutualistes havien de reclamar la devolució any a any entre 2025 i 2028 de l'IRPF pagat de més, Hisenda ha decidit modificar la normativa perquè puguin sol·licitar-lo d'una sola vegada, però encara no ha comunicat el nou mecanisme.
La reforma fiscal del govern espanyol aprovada a finals del 2024 incloïa una modificació en relació amb el procediment de sol·licitud de devolució de l'IRPF a mutualistes derivada de la jurisprudència establerta pel Tribunal Suprem, per als períodes impositius 2019 a 2022.
La importància d'aquest canvi rau que els mutualistes, fins aquell moment, podien exercir el seu dret presentant una única sol·licitud de devolució dirigida a l'Agència Tributària, recuperant amb això les quantitats pagades en excés en exercicis passats. Per contra, el nou procediment inclòs en la reforma fiscal canviava aquest dret, de tal manera que els mutualistes afectats havien de reclamar la devolució any a any entre 2025 i 2028, dins dels terminis de la declaració de l'IRPF. Ara, Hisenda ha decidit fer efectiu el pagament als mutualistes d'una sola vegada i en un sol pagament al llarg de l'any 2025, després dels reclams d'associacions, sindicats i dels socis de l'Executiu.
Ajuts per la DANA
El sindicat de tècnics d'Hisenda (Gestha) recorda que s'han aprovat diverses mesures per evitar la tributació dels ajuts rebuts pels damnificats pels efectes de la DANA. En primer lloc, els ajuts pels danys materials estan exempts, inclosa la indemnització del Consorci de Compensació d'Assegurances, que es considera ajuda a efectes de l'IRPF.
Tanmateix, si l'import dels ajuts, inclosa la indemnització del Consorci, és inferior al valor d'adquisició de l'element patrimonial fet malbé, hi haurà una pèrdua patrimonial en l'IRPF. Si l'import dels ajuts i de la indemnització del Consorci és superior al valor d'adquisició, hi haurà un guany patrimonial, però s'exclou de gravamen si el guany és inferior a l'import dels ajuts i de la indemnització del Consorci.
D'altra banda, els ajuts per reparar danys materials causats per la DANA, considerant també ajuda a efectes de l'IRPF, la indemnització del Consorci de Compensació, s'integren com a guany patrimonial únicament si supera el cost de la reparació. En correspondència, els costos de reparació, fins a l'import de l'ajuda més la indemnització, no es consideraran despesa deduïble. A més, els ajuts per danys personals estan igualment exempts, sense que tampoc tributin els ajuts percebuts pel desallotjament temporal o definitiu de l'habitatge habitual o del local comercial afectat.
Estan exemptes també en l'IRPF les quantitats pagades amb caràcter extraordinari pels empresaris per sufragar els danys personals i materials en habitatge, estris i vehicles dels seus empleats i els seus familiars. Però sí que s'integren a la base imposable l'excés de les quantitats percebudes pels treballadors que superi l'import dels danys certificats.