La renda disponible de les llars de Barcelona ha crescut prop d’un 9,5% el segon trimestre del 2024 en relació amb el mateix termini de l’any anterior, segons l’informe publicat per l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de la capital catalana. La Renda Primària de les Llars (la renda sense l’efecte del sector públic: impostos i prestacions) presenta una dinàmica superior (10,3%) a la Renda Disponible. L’Oficina afirma que aquest extrem ha estat “habitual” en els darrers anys. Alhora indica que el concepte Rendes Mixtes és el que presenta una evolució més positiva (17,5%), seguint la dinàmica del 2022 i el 2023. La Remuneració d’Assalariats i les Prestacions Socials pugen un 6,6% i un 5% respectivament.
Des de l’Ajuntament de Barcelona s’indica que malgrat que la renda de les llars és un 25% més elevada ara que l'any 2019, la capacitat adquisitiva, per efecte de la inflació, se situa només un 5% per sobre de la que tenien els barcelonins abans de la pandèmia.
El consum privat creix un 7,2%
Pel que fa al consum privat a Barcelona, aquest ha crescut un 7,2% nominal el tercer trimestre de 2024 respecte al mateix període de l'any anterior i supera així en un 35,3% el nivell aconseguit en aquests tres mesos el 2019, abans de la pandèmia. L'Ajuntament de Barcelona informa que l'increment de la renda disponible a les llars i l'afluència de turistes internacionals han disparat la taxa de consum, de manera que la despesa amb targeta enregistra un nou màxim.
Les dades del departament municipal d'anàlisi revelen, a més, que el creixement del consum amb targeta es manté a l'alça durant tot l'any 2024, amb augments del 6,2% i del 7,1% el primer i segon trimestre de l'exercici, respectivament. L'estudi indica que el nivell de despesa supera el 35,5% el tercer trimestre gràcies a la conjuntura econòmica de la ciutat, l'augment de la renda disponible i l'evolució favorable del mercat laboral.
El consum va créixer en aquest trimestre en tots els grans sectors, amb augments interanuals positius, excepte el de tecnologia, on va baixar un 27,2%, fet que suma a les taxes negatives que acumula des del tercer trimestre del 2023. El sector del transport i l'automoció va augmentar un 13,7%; el de cultura, temps lliure i esports, un 10,9%; el de serveis turístics i de restauració, un 9,4%; el de béns i serveis de primera necessitat, un 9%; i el de vestit, calçat i moda, un 7,1%.
El nivell de despesa, d'acord amb aquests percentatges, és superior al del tercer trimestre del 2019 a tots els sectors excepte el de vestir, calçat i moda (-27,6%) i el de tecnologia (-22,9%). Destaca, per categories, l'increment interanual en activitats de lleure (21,6%). L'allotjament ha crescut un 5,6% i als bars i restaurants, un 13,5%. En canvi, en l'àmbit dels llibres i la premsa, el consum ha baixat 0,2%, i al de la llar, un 32,4%.
La despesa amb targeta ha augmentat en aquest tercer trimestre a tots els districtes de la ciutat, amb augments respecte al mateix període del 2023 i del 2019. La variació positiva més alta s'ha donat a Horta-Guinardó (+9,6%), Eixample (+9,4%), Sant Andreu (8%), Sants-Montjuïc (7,4%) i les Corts (7,3%). A Nou Barris l'augment ha estat del 5,7% mentre que a la resta de districte l'augment ha estat inferior al cinc per cent: del 4,8 a Sarrià-Sant Gervasi; del 4,5 a Gràcia; del 4,4 a Sant Martí, i del 4,1 a Ciutat Vella.