La ferroviària Renfe vol recuperar el trajecte Barcelona-París de cara al desembre d'aquest any. Ho ha assegurat el seu president, Isaías Táboas, en un esmorzar organitzat aquest dimecres per la Confederació de Directius i Executius (CEDE), en el qual ha detallat que l'escenari natural d'internacionalització de l'empresa és Portugal i França, informa l'agència EFE. Ho ha dit uns dies després d'anunciar que tindrà rutes en solitari amb Lió i Marsella des de Barcelona i Madrid, després del trencament amb la francesa SNCF, que actualment ja opera el trajecte entre Barcelona i la capital francesa. 

Fa un any SNCF va decidir posar fi de manera unilateral a la societat conjunta amb Renfe que connectava amb alta velocitat entre Espanya i França. Va coincidir, a més, amb l'entrada de l'empresa francesa a Espanya per operar el tren d'alta velocitat de baix cost, Ouigo. Mentre s'estan formant els maquinistes i el personal que operarà els trens Barcelona-Lió i Madrid-Marsella i, Renfe treballa per aconseguir el certificat de seguretat per treballar la línia amb París. Aquesta serà la primera ocasió en què Renfe operarà en solitari en un país estranger, un moviment que espera replicar a continuació en altres mercats, especialment a Centre Europa, aprofitant la liberalització de les obligacions de servei públic (OSP).

Per això, Renfe compta amb una participació del 50% a la txeca Leo Express, amb llicències en països de l'entorn, "cosa que permetrà veure oportunitats de mercat", alhora que no descarta aliances puntuals en altres mercats europeus. També els països àrabs "ens vénen a buscar" per als seus projectes d'alta velocitat, ha dit Táboas, aprofitant l'experiència de la companyia espanyola a l'AVE que uneix Medina amb la Meca, a l'Aràbia Saudita, que transporta més de 350.000 viatgers al mes (per sobre de les xifres de l'AVE Madrid-Barcelona).

El projecte als Estats Units de l'AVE entre Houston i Dallas està pendent que els promotors aconsegueixin finançament amb fons federals, moment en què començaria la construcció de la infraestructura. El president de Renfe ha assegurat que estan interessats a OSP, perquè són projectes amb seguretat jurídica, escalables i, en general, amb poc risc, i on n'hi hagi "que sigui en entorns controlats". Táboas ha assegurat que la liberalització dels serveis ferroviaris introdueix "fricció i millora", alhora que és una segona gran oportunitat per a Renfe, que passarà de ser l'operador monopolític a líder del mercat.

En aquest nou escenari, la companyia pública, que ja competeix amb l'avió i la carretera, s'ha de mesurar amb altres operadors de l'alta velocitat, que han començat a operar al mercat espanyol recentment i ha constatat que el seu nivell de qualitat és "prou bé". S'ha mostrat convençut que el tren d'alta velocitat de baix cost (Avlo) és un producte cridat a ser el que arribi a totes les destinacions, no només a les grans com passa ara, i amb ell Renfe vol atraure no només viatgers d'avió sinó també al trànsit per carretera tant amb autobús com amb cotxe. 

Lió i Marsella

Pel que fa a la connexió amb Lió i Marsella, Renfe circularà des de Barcelona-Sants fins a Lió amb parades a Girona, Figueres-Vilafant, Perpinyà, Narbona, Montpeller, Nimes, i Valença TGV. L'altra línia que posarà en marxa abans de l'estiu anirà des de Madrid fins a Marsella passant per la capital catalana. En total, quan el servei ja estigui en marxa, oferirà 28 circulacions setmanals per línia.

Encara no es poden "concretar dates" per a l'inici del servei, segons ha explicat el gerent d'operacions de l'alta velocitat internacional de Renfe, Juan Ricardo Zambrana, en una atenció als mitjans de comunicació durant un viatge de proves entre Barcelona i Lió aquest dilluns.

L'empresa, segons Zambrana, està fent una "marxa en blanc", també coneguda com a marxa de simulació, en què tres maquinistes de Renfe aprenen el recorregut per després passar a ser "els formadors de la resta de la plantilla que faran el recorregut en un futur". L'objectiu és permetre als maquinistes conèixer la línia que hauran de cobrir i practicar durant un cert temps abans que es posi el servei en marxa, concretament són un mínim de quatre passades per cada sentit. Renfe, que preveu formar 25 maquinistes per operar aquesta línia, espera que els mercats internacionals suposin un 10% dels seus ingressos. 

Un dels problemes que els maquinistes es troben és que s'han d'aprendre tres reglaments diferents per poder circular fins a Lió o Marsella, ja que la via canvia entre alta velocitat i línia convencional durant el trajecte, i això és "un esforç", segons ha assegurat Ricard Codina, un dels tres maquinistes ja formats. Fins al desembre de l'any passat, ell conduïa uns cinc quilòmetres des de la frontera francesa fins a Perpinyà, on un homòleg francès li agafava el relleu i portava el tren fins a Lió o Marsella. Ara, fa tot el trajecte de gairebé 500 kilòmetres des del túnel del Pertús fins a la tercera ciutat més gran de França.