El centre tecnològic Eurecat s'ha fixat noves fites en l'horitzó del 2027. El patronat de l'entitat ha validat aquest dimecres el propòsit d'invertir 24 milions d'euros en infraestructures tecnològiques durant els tres anys vinents. També vol assolir l'objectiu d'ingressar 100 milions anuals al final del pla, des dels 69 milions facturats el 2024. En paral·lel, la plantilla s'elevarà dels 800 professionals actuals fins a un miler.
El president d'Eurecat, Daniel Altimiras, ha volgut destacar que “com a centre tecnològic sense finalitat de lucre, quan parlem d’ingressos i inversions a Eurecat parlem de diners que es dediquen a la generació de coneixement i tecnologies noves que es transfereixen al teixit productiu, generant valor i impacte positiu en l’ecosistema i que ens fan més competitius com a país”.
Aquest pla, que coincideix amb el desè aniversari del centre, dona principi a una etapa enfocada en tecnologies “transformadores” per a reptes empresarials i socials com la crisi demogràfica i climàtica, l'accés als recursos i les desigualtats socials, segons un comunicat de l'entitat. Des de la seva fundació el centre s'ha posicionat com "un agent tecnològic clau del país i motor d’innovacions que milloren la productivitat, la competitivitat empresarial i el benestar dels ciutadans". En paraules del director general d’Eurecat, Xavier López, “en el món actual la competitivitat dels territoris està lligada a la innovació i, alhora, la innovació ha d’estar compromesa amb el benestar i la prosperitat social”.
El nou Pla estratègic estableix missions tecnològiques alineades amb quatre reptes globals que requereixen solucions tecnològiques transformadores a llarg termini: la salut i el benestar al llarg de la vida, l’autonomia industrial i la sobirania tecnològica, la qualitat ambiental i la resiliència climàtica, i la nova era digital. “Aquests són reptes que, per la seva complexitat, persistència, projecció i impacte, requereixen aproximacions creatives, multidisciplinàries, sistèmiques i de convergència tecnològica”, indica Xavier López.
Actualment, el centre participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+I nacionals i internacionals d’alt valor estratègic en tecnologies digitals, industrials, biotecnològiques i en matèria de sostenibilitat. El centre tecnològic ha desenvolupat en l'última dècada més de 230 patents, suma 10 spin-off i el seu desplegament territorial es vertebra en onze seus a Catalunya -Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca-. També té presència a Espanya, amb espais a Màlaga i Madrid. En l'àmbit internacional, Eurecat ha arribat a Xile.
El director del centre ha valorat la col·laboració publicoprivada que fomenta l'entitat. “A les empreses que exploren solucions incrementals, per raons reguladores o de productivitat, podem ajudar-les a assolir els seus objectius immediats i potser inspirar-les per continuar la senda innovadora”, explica López. Alhora, “per a les empreses amb maduresa i trajectòria innovadora, i també per a les administracions, volem ser més que un proveïdor tecnològic. Som un aliat estratègic per ajudar-les a dissenyar les seves agendes d’innovació a llarg termini i acompanyar-les durant la implementació”, afegeix.