Eurostat publica aquest dimarts que la inflació de la zona euro ha despuntat al juliol, encara que sigui una dècima, i es col·loca en el 2,6%, sis dècimes per sobre de l'objectiu del BCE del 2% que posaria fi a la política d'alts tipus d'interès. Una notícia que es coneix dos dies abans de la reunió dels banquers centrals a Jackson Hole, amb la presència del Christine Lagarde, i que es coneguin les actes de l'última reunió del Banc Central Europea de juliol que va mantenir els tipus d'interès en el 4,25% després de la rebaixa el juny d'un quart de punt.
Una notícia, la de la inflació dels països que comparteixen l'euro, que contrasta amb el descens d'una dècima de l'IPC dels Estats Units el mateix mes. No obstant això, els preus són més moderats en la zona euro, el 2,6%, davant el 2,9% dels EUA i també si es mesura sense productes volàtils -aliments frescos i energia-, coneguda com la inflació subjacent, en el 2,9% a Europa i el 3,2% en el gegant americà.
Inflació a la UE
En el conjunt de la Unió Europeu (sumant la resta dels països que no comparteixen l'euro), la inflació va créixer dues dècimes fins a situar-se en el 2,8%. El departament estadístic comunitari confirma així els seus càlculs preliminars per a la taxa d'inflació anual de la zona euro del mes passat, en el que la subjacent -que exclou l'energia, els aliments i el tabac i és la referència per al Banc Central Europeu (BCE)- es va situar en el 2,9%, com ja va passar en els dos mesos anteriors.
La inflació a l'eurozona, que al maig se situava també en el 2,6%, havia baixat una dècima al juny. El juliol de l'any passat, la inflació als països que comparteixen la moneda única se situava en el 5,3% i en el 61% en el conjunt de la Unió.
Serveis i energia
Els increments més grans de la inflació a l'eurozona el juliol respecte al mes anterior es van registrar al sector serveis (1,2%), l'energia (0,8%) i aliments processats, alcohol i tabac (0,3%). Al contrari, els sectors en els quals es va observar una baixada de preus més gran van ser els béns industrials no energètics (2,6%), els aliments no processats (1%), i l'energia, aliments, alcohol i tabac (0,2%).
Per països
Per països, Romania (5,8%), Bèlgica (5,4%), Hongria (4,1%) i Polònia (4%), lideren l'escamot dels més inflacionistes, i Finlàndia (0,5%), Letònia (0,8%), Dinamarca (1%) i Lituània (1,1%), amb els preus més continguts. Espanya, en un punt intermedi, va tenir un IPC Armonizado del 2,9% el juliol, tres dècimes per sobre de la mitjana registrada a l'eurozona, i una dècima sobre el conjunt de la UE.
Es pot recordar, que es tracta de l'índex harmonitzat, que difereix lleugerament de l'IPC que es dona a conèixer tots els mesos, que al juliol va ser del 2,8%, una dècima menys que al juny. A Catalunya, els preus augmenten en termes interanuals el 2,9%, però l'INE no aporta la seva evolució harmonitzada segons les regles d'Eurostat.