L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest divendres la dada d'inflació avançada fa dues setmanes per al febrer: s'ha situat en el 3% i acumula cinc mesos consecutius d'ascensos. Al febrer la taxa mensual d'increment dels preus va ser del 0,4%, com ja van avançar les estadístiques.
El causant d'aquesta pujada és l'alça dels preus de l'energia i els aliments. L'estadística també mostra que sense ells s'aprecia un millor comportament de l'índex de preus de consum (IPC). És a dir, la inflació subjacent va disminuir dues dècimes al febrer, fins al 2,2%, vuit dècimes per sota de l'índex general i la menor taxa des de desembre de 2021, que també va ser del 2,1%.
Per comunitats, els preus al febrer es van disparar a Catalunya. Aquesta autonomia ha estat, juntament amb el País Valencià, el territori amb més increment mensual dels preus: un 0,5% respecte a gener passat, sobrepassant la mitjana espanyola del 0,4% d'increment mensual.
El repunt de l'IPC fins al 3% es deu a l'encariment de l'electricitat, que es va disparar un 28,1% en taxa anual influït pels canvis en els impostos -especialment l'IVA-. Aquesta pujada de l'electricitat va elevar un 9,8% la taxa anual del grup habitatge, on s'inclouen aquests subministraments.
L'oli costa menys; s'encareix la xocolata
Per la seva part, els aliments i begudes no alcohòliques van elevar la seva taxa interanual quatre dècimes, fins al 2,2%, davant l'1,8% de gener. No va ser un ascens generalitzat, ja que es van registrar diferents comportaments amb forts descensos en olis i greixos, que es van moderar un 25,2% en taxa anual, o en el sucre, amb una baixada del 15,2%. Al detall per productes, l'oli d'oliva baixa en taxa anual un 32,3% i, en l'extrem oposat, la xocolata es dispara un 24,1%.
Davant això, van pujar en taxa anual amb força grups com la carn de boví, un 10,6%, o el cafè, el cacau i les infusions, un 12,7%.
Des del Ministeri d'Economia han destacat aquesta baixada del preu de l'oli d'oliva i han valorat que la inflació subjacent continuï reduint-se fins a la taxa més baixa des de fa més de tres anys. La dada de la inflació subjacent és una dècima superior a l'avançat per Estadística a finals del mes passat (2,1%), però l'IPC general (3%) i el mensual (0,4%) sí coincideix amb l'estimat inicialment.
"En un context d'incertesa internacional, Espanya continua mantenint el creixement més important entre les principals economies de la zona euro, que és compatible amb una moderació dels preus i els guanys de poder adquisitiu dels ciutadans", ha ressaltat Economia.
Al febrer, també van apujar-se els preus en hotels, cafès i restaurants, amb una alça del 0,7%. L'alça en transports va ser del 0,6%, per l'increment mensual dels preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals, i del manteniment i reparació de vehicles personals.
Vestir-se és una mica més barat
L'únic grup amb repercussió mensual negativa va ser vestit i calçat, amb un descens de l'1,5%, a causa de les baixades de preus pròpies del final del període de rebaixes d'hivern.
Al detall per components, els que més van pujar de preu al febrer van ser els hotels i hostals, un 7,3%, i els vols nacionals, un 6,9%, mentre que el descens més important va ser per a l'oli d'oliva, un 8,7% davant gener.
Per la seva part, l'IPC harmonitzat (IPCA) es va mantenir el febrer en el 2,9% en termes interanuals i es va incrementar un 0,4% en valors mensuals.