La Reserva Federal (Fed) va anunciar aquest dijous una baixada dels tipus d'interès als Estats Units d'un quart de punt, el segon descens consecutiva des de setembre, que es produeix dos dies després de les eleccions nord-americanes, que han donat la victòria al republicà Donald Trump. La taxa de referència dels tipus se situa així en un rang del 4,5% al 4,75%, va informar el banc central nord-americà en un comunicat en el qual no va oferir pistes sobre futures baixades.

La baixada anunciada està en línia amb el que estimaven els economistes, per la qual cosa no hi ha hagut sorpreses. En línia amb els comunicats que sol publicar, la Fed va explicar que per considerar ajustaments addicionals s'"avaluaran acuradament" les dades econòmiques entrants així com els riscos futurs. "El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, en les seves sigles en anglès) està fermament compromès a donar suport a la màxima ocupació i a fer que la inflació torni al seu objectiu del 2%", assenyala el comunicat.

Els indicadors econòmics recents, indica la Fed, suggereixen que l'activitat econòmica ha continuat expandint-se "a un ritme sòlid" i que els riscos per assolir els seus objectius d'ocupació i inflació estan "aproximadament equilibrats". Tot i així, "les perspectives econòmiques són incertes i el Comitè està atent als riscos per a ambdós costats del seu doble mandat".

Des del març 2022

Després de les onze pujades fetes des de març de 2022 per controlar la inflació, la taxa de referència dels tipus d'interès va estar des de juliol de 2023 en un rang del 5,25 % al 5,5 %, la xifra més alta des de gener de 2001. Però el mes de setembre passat el banc central va decidir iniciar la baixada de tipus, encoratjat pel descens sostingut que ha tingut la inflació en els últims mesos. Va decidir començar fort i baixar mig punt. Segons l'última dada conegut, de setembre, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va ubicar en el 2,4%.

Quant a l'ocupació, un altre indicador que la Fed observa de prop per prendre les seves decisions, la setmana passada es va conèixer que la creació d'ocupació als Estats Units es va desplomar l'octubre fins als 12.000 llocs de treball nets, 211.000 menys que el mes previ com a conseqüència de l'impacte dels huracans i les vagues. L'Oficina d'Estadístiques Laborals (BLS, en les seves sigles en anglès) va informar que, tanmateix, la taxa d'atur es va mantenir en el 4,1 %, una xifra encara molt baixa segons els economistes.

En general, l'economia nord-americana continua sòlida, sense risc de recessió. El PIB va créixer el 0,7 % en el tercer trimestre de 2024, la mateixa xifra registrada en el segon trimestre. Per la seva part, segons les primeres xifres estimades del PIB, el ritme anual de creixement entre juliol i setembre va ser del 2,8 %, un alentiment respecte a la xifra registrada en el període previ, del 3%. Abans que acabi l'any els membres de la FOMC tenen previst realitzar una altra reunió sobre tipus d'interès, que tindrà lloc el 17 i 18 de desembre