La croada del Ministeri de Sanitat contra el vapeig i les bosses de nicotina té el sector en suspens i amenaça no només la seva activitat, sinó també l’ocupació, amb un Reial decret que es pretén aprovar en els pròxims mesos. Les restriccions, prohibicions i l’augment d’impostos posen en risc més de 3.800 llocs de treball a tot l’Estat espanyol, dels quals la gran majoria són a Catalunya, uns 3.000, ja que és la comunitat que concentra bona part de la indústria.
Un informe d’Analistas Financieros Internacionales (AFI) calcula que la prohibició dels sabors en el vapeig, pràcticament inèdita a escala europea, pot posar en perill el sector industrial i els estancs, i tindria un cost econòmic i social molt elevat per al país. AFI estima que dels 77 milions d’euros amb què el vapeig va contribuir a les arques públiques via impostos el 2023, es passarien a uns 10. Tanmateix, el sector eleva l’impacte econòmic d’aquesta mesura a més de 100 milions.

Amb tot, el cost més gran és el de l’ocupació. El vapeig genera 317 milions d’euros, que podrien arribar als 550 milions el 2030 si no s’apliquen les prohibicions. Aquestes no només reduirien significativament aquestes xifres, sinó que posarien en risc el 80% dels treballadors de la seva indústria, que són una mica més de 4.600. És a dir, uns 3.800. El sector del vapeig a l’Estat espanyol està format per 500 empreses, totes pimes, micropimes i autònoms, entre fabricants i 450 botigues.
La situació és especialment greu a Catalunya, una de les comunitats autònomes amb més botigues i la principal productora, ja que quatre dels cinc fabricants de líquids per al vapeig a Espanya són catalans. “S’estima que entre un terç i un 80% de la pèrdua de valor afegit i llocs de treball de la indústria del vapeig es concentraria exclusivament a Catalunya”, segons el sector, per la qual cosa parlem d’unes 3.000 persones.
Restriccions inèdites als països del nostre entorn
El sector ha alçat la veu contra Sanitat i la seva ministra, Mónica García, de MásMadrid, perquè considera massa restrictiu el reial decret que regula la seva activitat, i no només pel que fa al vapeig, sinó també a les bosses de nicotina i les herbes per escalfar. Denuncia, de fet, que tals prohibicions “no existeixen en cap país del nostre entorn” i que els impostos se situarien entre els més alts d’Europa, més que triplicant la mitjana de la UE.
Pel que fa al vapeig, la mesura és, segons el sector, pràcticament letal, ja que prohibeixen els sabors per al vapeig, que suposen el 87% del mercat. “Va néixer amb l’objectiu de protegir la salut dels menors i, en el procés, ha perdut el focus, atacant únicament els nostres productes i sense arribar al quid de la qüestió: la venda en canals no regulats als quals poden accedir els menors”, denuncia Arturo Ribes, president de la Unió de Promotors i Empresaris del Vapeig (UPEV).
Ribes assegura que es tracta d’un atac a les pimes: “Dels més de 50 milions de vapers d’un sol ús que es venen anualment a l’Estat espanyol, es venen 3 milions de pots de líquid de vapers. El text ataca directament aquest segment, que no representa ni el 10% del total i que està gestionat per pimes i autònoms nacionals, no per multinacionals ni empreses de tercers països, com la Xina.”
El sector també denuncia que perjudica els consumidors, perquè “els sabors fruiters han ajudat el 71% dels vapejadors a deixar el tabac o a reduir considerablement el seu consum i són, de fet, els més adquirits pels consumidors”, lamenta Ribes, que recorda una enquesta de Sigma Dos segons la qual, tres de cada quatre consumidors rebutgen la prohibició i el 42,5% afirma que els buscaria al mercat il·legal, “fora del control de les autoritats sanitàries.”
“En definitiva, aquest Reial decret va en contra d’alternatives menys tòxiques que han permès a països com Suècia ser el primer país lliure de fum del món (menys del 5% de fumadors). En canvi, a l’Estat espanyol tenim una taxa de prevalença superior al 30% i no creiem que aquesta mesura ajudi. Temem que molts recaiguin en el tabac de combustió”, lamenta el president de l’UPEV.
“Prohibició de facto” de les bosses
Pel que fa a les bosses de nicotina, Sanitat vol prohibir la venda de bosses amb més de 0,99 mil·ligrams, cosa que “es tracta d’una prohibició de facto, atès que no es comercialitzen bosses de nicotina amb aquests nivells”, explica Mónica Andrade, portaveu del Global Institute for Novel Nicotine (GINN). Per això, a la resta de països d’Europa es permet la venda de bosses, en alguns casos, de fins a 20 mg. “En mercats on aquest producte està regulat, els nivells parteixen de 5 mg per unitat, una quantitat ajustada a les necessitats dels consumidors adults”, afegeix Andrade.
Segons una enquesta d’IPSOS, a Dinamarca el 50% dels usuaris de bosses va assegurar que recorreria al mercat negre, i el 20% que tornaria a fumar, si es prohibien les bosses de menys de 9 mil·ligrams, nou vegades més que el màxim a l’Estat espanyol.
“La nova normativa tindrà un impacte a tots els nivells, però l’efecte més directe i alarmant és l’augment del mercat il·lícit, amb la consegüent comercialització de productes no regulats, cosa que impacta negativament tant en els minoristes, com estancs i botigues especialitzades, com en els consumidors adults, que consumeixen productes sense estàndards de qualitat, la qual cosa posa en risc la seva salut”, valora Andrade.

A nivell fiscal, el producte també estarà molt castigat amb el nou reial decret, ja que amb la proposta de 100 euros per quilo, passarà a ser el país que més grava les bosses de nicotina després de Finlàndia, Letònia, Estònia i Dinamarca. El preu de la llauna, que és com es ven aquest producte, passaria dels 5 euros als 7,75 euros, un altre fre a la seva comercialització.
Des del sector lamenten els efectes d’aquestes mesures sobre la indústria, però adverteixen que també impactarà en els estancs, ja que les bosses, els productes d’escalfament i els vapers són els que estan permetent aguantar el sector davant la caiguda de les vendes de cigarrets. Actualment, hi ha uns 13.000 estancs a l’Estat espanyol.
Les mesures del reial decret són, per al sector, contràries a la legalitat, perquè atempten contra el principi de lliure circulació de mercaderies a la Unió Europea i la llibertat d’empresa. Asseguren, de fet, que el Govern no pot imposar totes aquestes restriccions via reial decret saltant-se la voluntat popular i el Parlament, ja que no estan regulats per cap llei a l’Estat espanyol. Si volen regular-ho, que segueixin els procediments legals vigents i no imposin la seva voluntat per Decret.