Un ensurt i la tercera baixada de tipus del Banc Central Europeu (BCE) per deixar el preu dels diners en el 3,25% van marcar els mercats la setmana passada. L'Ibex 35 va liderar les alces de les places europees amb un guany de l'1,75% però va ensopegar diverses vegades amb els 12.000 punts. La volatilitat va venir de la mà de les expectatives negatives del fabricant alemany de màquines de xips ASML que va arribar a perdre un 16% en una sola sessió. Va encomanar a la resta de valors tecnològics europeus, però la situació es va anar normalitzant, encara que no va ser suficient per al Stoxx 50 tanqués a l'alça (-0,35%).
En l'àmbit internacional, els diners continuen esperant una reacció d'Israel als atacs iranians i les conseqüències que poden tenir en el petroli i en la temuda extensió del conflicte per la zona. Quant a la Xina, els mercats van assimilant que les mesures preses pel seu Govern a finals de setembre es limitaran a la política monetària, quan s'esperava un paquet fiscal expansiu que no està ni se l'espera. Així, la desitjada estrebada del gegant asiàtic es torna a ajornar.
La rebaixa de tipus del BCE es va deixar sentir al mercat de bons. El deute espanyol cotitza ja per sota del 3% (2,89%) i el bund alemany es mou en el 2,18%. Bona mostra que les economies nord-americanes i europees van a diferents velocitats és que el bo nord-americà a 10 anys continua ancorat per sobre del 4%. Una situació que afavoreix la fortalesa del dòlar davant l'euro. L'últim canvi és d'1,0866 dòlars per un euro, quan a finals de setembre estava en 1,119 dòlars.
Per la seva part, el bitcoin ha pujat 2.000 dòlars en la setmana fins als 62.940 dòlars, mentre que l'unça d'or segueix en màxims històrics i va aconseguir saltar fàcilment per sobre dels 2.700 dòlars. Sens dubte, l'expectativa de tipus més baixos que ja són una realitat a Europa i una esperança als Estats Units porten els diners a buscar alternatives en aquests actius. Al llarg de la setmana el preu del petroli va perdre dos dòlars per acabar en els 73,06 dòlars per barril.
Dades d'activitat
El començament de setmana, el dilluns 21, destacarà per la publicació de l'índex de preus de producció d'Alemanya de setembre, després de mantenir-se en un -0,8% l'agost davant de la caiguda de la demanda interna. Després de l'absència de referència dimarts vinent, en l'equador de la setmana es donarà a conèixer l'índex preliminar de la confiança del consumidor de l'Eurozona corresponent al mes d'octubre, clau per determinar el sentiment econòmic de les llars europees, i les seves perspectives de consum en els propers mesos davant dels senyals pèrdua de dinamisme de l'activitat del conjunt de l'Eurozona. L'endemà, el dijous 24, coneixerem la dada preliminar del PMI compost de l'Eurozona del mes d'octubre, després de situar-se en terreny de contracció per primera vegada des de febrer d'aquest any en 49,6 punts (51,0 punts a l'agost), segons recullen els analistes de Self Bank.
El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació de l'enquesta Ifo d'Alemanya del mes d'octubre, clau per determinar les perspectives d'activitat de la principal economia de l'Eurozona en els propers mesos. A més, coneixerem la tendència de la taxa d'atur d'Espanya del tercer trimestre, després de mantenir-se pràcticament estable en un 11,27% de la població activa en el segon, i l'evolució de l'índex de preus de producció del mes de setembre del nostre país.
En l'àmbit empresarial, en una setmana amb nombroses dades empresarials, destacarà els resultats d'Iberdrola, Deutsche Bank, SAP, Sanofi, Orange, Bankinter, Enagas, Global Dominion, Viscofán, Vidrala i Línia Directa Asseguradora entre altres.
Als Estats Units, el començament de setmana vindrà protagonitzat per l'absència de referències econòmiques de rellevància de la primera potència mundial. No serà fins al dimecres 23, quan coneixerem com cada setmana les sol·licituds d'hipoteques, així com la venda d'habitatges de segona mà del mes de setembre. A més de la publicació del llibre Beix de la FED, clau per entendre les condicions econòmiques actuals a cada un dels 12 districtes de la Reserva Federal.
L'endemà, es publicarà la dada preliminar del PMI compost el mes d'octubre després de moderar-se a 54,0 punts (54,6 punts el mes passat). Al seu torn, coneixerem les sol·licituds per prestacions d'atur i la venda d'habitatges nous.
Per finalitzar la setmana, l'atenció se centrarà en la lectura final de l'índex de confiança de la Universitat de Michigan del mes d'octubre, reflectint el sentiment econòmic de les llars davant d'unes eleccions presidencials històriques. Per la seva part, tindrà lloc la publicació de l'evolució de les comandes de béns duradors del mes de setembre.
En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com Coca-Cola, Tesla i Boeing entre d'altres.