La revalorització de l'euro davant altres divises per les fortes pujades dels tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE) està llastant les exportacions espanyoles en aquells països que no comparteixen l'euro, segons l'índex de tendència de competitivitat (ITC) elaborat per la Secretària d'Estat de Comerç. Així, segons el recent informe del tercer trimestre, la competitivitat de les exportacions espanyoles ha empitjorat entre juliol i setembre, especialment pel tipus de canvi de l'euro, però també per la inflació que a Espanya ha començat a despuntar en els últims mesos, mentre que ha descendit en altres països.
Raúl Mínguez, director d'estudis del Consell Superior de Cambres de Comerç, assenyala a ON ECONOMIA el diferent comportament de les exportacions espanyoles depenent del seu destí geogràfic. En el cas de la zona euro, "hi ha una certa estabilitat, ja que el tipus de canvi, en compartir l'euro, té un efecte neutre i, respecte als preus, s'està produint una evolució lleugerament a l'alça", el que suposa una caiguda de la competitivitat, encara que d'unes quantes dècimes, segons puntualitza Mínguez. Encara que, remarca, les exportacions espanyoles cap als països comunitaris continuen guanyant competitivitat respecte a l'any passat.
El problema sorgeix als països de fora de la Unió Europea, tant l'OCDE com els BRiCS (països en vies de desenvolupament, però amb un gran potencial econòmic), on la inflació no ha afectat gaire, però sí la revalorització de l'euro davant altres monedes, marcant un tipus de canvi més fort. Tanmateix, remarca el bon comportament de les vendes espanyoles als mercats internacionals, ja que de gener a setembre, les exportacions han crescut un 0,3%, mentre que les importacions han descendit un 6,7%.
Tanmateix, a la zona euro les exportacions han caigut un 1,9%, encara que les importacions descendeixen més que a Espanya, un 7,7%; i respecte al conjunt de la UE, les exportacions baixen un 1,1% en els tres primers trimestres de l'any i les importacions, un 7,2%. I tot això, en el marc d'un comerç mundial en retrocés. Segons les dades que maneja el gabinet de conjuntura del Consell de Cambres, les exportacions tindran aquest any una aportació lleugera al creixement del PIB, d'algunes desenes.
Tipus de canvi
En el cas dels prop de 40 països més rics agrupats en l'OCDE, excloent els 20 que tenen l'euro com la moneda oficial, la competitivitat de les exportacions espanyoles comptabilitzada exclusivament pel tipus de canvi de la divisa s'ha agreujat un 6,5% respecte al tercer trimestre de 2022, quan en el segon trimestre la caiguda de competitivitat per tipus de canvi va empitjorar en menor grau, el 3,6% en termes anuals. Aquesta degradació de la competitivitat d'Espanya als mercats internacionals va engrandint-se en els últims dotze mesos, ja que la taxa de variació anual va ser del 0,6% en el primer trimestre de l'any i d'un -0,7% en el quart de 2022. Convé aclarir que a l'índex de competitivitat, quan la variació és negativa, implica que ha millorat, mentre que si la taxa és positiva, denota que les coses han anat a pitjor.
IPC
Tanmateix, la competitivitat de les exportacions, no només d'Espanya, sinó a qualsevol país, ve determinada, a més de pel tipus de canvi de la moneda nacional, per la inflació que pateix cada país. Espanya ha estat un dels estats on l'IPC ha tingut un comportament més mesurat durant 2023, encara que a partir d'estiu, la taxa interanual ha començat a empitjorar, fins i tot punt que ha passat de ser l'economia comunitària amb menor inflació a estar ja a la mitjana. La qual cosa està contribuint a restar competitivitat als productes espanyols. Respecte als països de l'OCDE, descomptant els 20 que comparteixen l'euro, Espanya ha mantingut el seu avantatge en termes de preus. Així, en el quart trimestre de 2022 va col·locar la seva taxa anual en negatiu (-2,7%) -la qual cosa suposa una millora de la competitivitat en termes de preus-, i ha anat millorant el -3,2% en el primer trimestre d'aquest any, al -3,4% en el segon i, en el tercer es produeix una lleugera reducció, al -3,2%.
Tot i això, l'avantatge competitiu que aporta la menor inflació davant la resta de països de l'OCDE no ha estat suficient per contrarestar l'efecte negatiu d'un euro a l'alça. Combinant inflació i tipus de canvi s'obté a índex de tendència de la competitivitat (ITC) de les exportacions espanyols, que ha anat degenerant des del -3,4% en el quart trimestre de 2022; al -2,6, el 0,0% i el 3,2% en els tres següents. El que suposa que en aquest tercer trimestre, les exportacions han passat de guanyar a perdre competitivitat en els mercats de l'OCDE.
Respecte als mercats BRICS, la situació de les exportacions ha estat més dramàtica, ja que ha perdut competitivitat des del costat dels preus i, molt especial, pel tipus de canvi. Així, en el tercer trimestre d'aquest any, l'índex de preus relatius es va col·locar un 4,4% (resta competitivitat a l'ésser positiu) i a índex de tipus de canvi, un 16,2%, el que dona una pèrdua de competitivitat del 21,2% respecte al mateix trimestre de 2022.
Empitjora amb la UE
Amb referència a la UE, Espanya encara manté un índex favorable de competitivitat en relació amb els seus socis comunitaris, la qual cosa és molt important, ja que el 62,8% de les vendes espanyoles de béns a l'exterior de gener a setembre van anar al conjunt de la UE-27 i el 54,8% als 20 països que comparteixen l'euro. Cal tenir en compte, que amb aquests últims, en tenir la mateixa divisa, el tipus de canvi és neutre, per la qual cosa la competitivitat de les exportacions es mesura exclusivament per les diferents inflacions a cada país.
No obstant això, encara que gràcies a la seva inflació, Espanya manté un avantatge competitiu, en l'últim trimestre ha decrescut considerablement, perquè l'IPC espanyol ha despuntat en els últims mesos, i el comunitari s'ha reduït. Així, en el tercer trimestre l'índex de competitivitat d'Espanya en relació amb l'eurozona ha tingut una taxa negativa del -2,1%, encara que ha anat clarament minvant des del -4,1% del quart trimestre de 2022. I si descendim a l'evolució per mesos, s'aprecia un descens molt brusc de la competitivitat, des del -3,1% de juliol a tan sols el -0,3% al setembre.
En el cas dels 7 països comunitaris que no tenen euro, la situació competitiva d'Espanya és una mica millor, també per preus, encara que el tipus de canvi també ha jugat a favor de l'euro. Així, en el tercer trimestre, la taxa de la competitivitat d'Espanya davant aquests països per preus va ser del -5,3% i per tipus de canvi del -0,8%. En conjunt, l'ITC va ser del -6%, encara que en el trimestre anterior es va col·locar en -8,1%. I per mesos, succeeix el mateix: al juliol va ser un -8,4% i al setembre ha descendit el -3,4%.