La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat aquest dimarts que el govern espanyol ha arribat a un acord amb la Comissió Europea per prorrogar fins al 31 de desembre l'excepció ibèrica, que limita el preu del gas al mercat a l'engròs de l'electricitat.
El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la normativa que estendrà la vigència del també anomenat mecanisme ibèric que s'aplica a Espanya i Portugal des de juny de 2022 per reduir el preu de l'electricitat a llars i empreses. "És una eina que permetrà continuar protegint els consumidors espanyols i portuguesos fins a final d'any", ha assenyalat la ministra a la seva arribada a Brussel·les per participar en la reunió ordinària de ministres d'Energia de la Unió Europea (UE).
Segons ha afirmat Ribera, aquesta decisió suposa no només una extensió de l'excepció ibèrica que ja s'aplicava, sinó que implica alguns "ajustaments per acomodar-lo", com la referència de preus, que fins ara incrementava en cinc euros al mes i ara serà més suau", d'aproximadament dos euros. "La corba per la qual cada mes s'incrementava aquesta referència passa a ser prolongada i més suau", ha indicat la ministra, per explicar que es passarà dels 55 euros de la referència actual fins als 65 euros al desembre.
Fins ara, establia un topall en el preu del gas utilitzat per a generar electricitat en el mercat majorista, que va començar sent de 40 euros/MWh i que des de gener pujava cinc euros al mes. A inicis d'aquest any, Ribera ja va avançar que sol·licitaria “simultàniament” a la proposta de reforma del mercat elèctric europeu, prorrogar l'excepció ibèrica fins que es modernitzi la normativa.
El govern espanyol era partidari d'una pròrroga fins a 2024, mentre que Portugal es va interessar per mantenir aquest mecanisme sempre que es conservés el “model” i els “termes” aplicables en aquells dies. Per contra, el 20 de gener la Comissió Europea va traslladar a tots dos Executius que una eventual pròrroga del mecanisme ibèric no podria, de moment, anar més enllà de desembre.
Prohibició de venda de motors de combustió
Així mateix, la vicepresidenta tercera també confia que l'adopció formal de la prohibició de venda de motors de combustió per a 2035, inclosos els de gasolina, dièsel i híbrids, "aclareixi els dubtes" i enviï "senyals clars" als inversors i a la indústria sobre quina és l'evolució que es preveu per a la mobilitat. En aquest sentit, va enlletgir a Berlín la maniobra i va pronosticar que els combustibles sintètics serviran com a solució majoritària.
"Sincerament, no crec que això tingui èxit. Segons les valoracions que s'estan fent aquests dies, és massa car per a ser la resposta adequada per a qualsevol ciutadà mitjà d'Europa", va declarar Ribera a la seva arribada al Consell de Ministres d'Energia dels països de la UE. Els Vint-i-set països aprovaran aquest dimarts, definitivament, la llei que acabarà amb les vendes de cotxes contaminants a la UE a partir de 2035, un text que Alemanya va bloquejar en l'últim moment, quan estava ja pactat, per a demanar major projecció als combustibles sintètics, malgrat que estaven esmentats en l'acord.