La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que "no ha escoltat ningú proposar l'eliminació de l'impost sobre els beneficis extraordinaris de les companyies energètiques", encara que ha reconegut la necessitat de veure "com es formula" més enllà d'una solució puntual perquè sigui compatible amb la transformació del sistema energètic.

"No he sentit ningú parlar de suprimir res, o sigui que es tracta de fer les coses bé", ha resumit la ministra en una entrevista amb la cadena SER, on ha assenyalat que l'important és "veure com es formula perquè ja no es tracta d'una solució puntual sinó d'una cosa que està pensada en una solució que duri més en el temps". Les paraules de Ribera s'alineen amb les del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui va confirmar que s'està treballant al "redisseny" del tribut.

Així mateix, ha subratllat la importància que sigui compatible amb una altra necessitat clau com és transformar ràpidament el sistema energètic, la qual cosa requereix una inversió massiva en els pròxims anys en electrificació, eficiència, energies renovables, en intel·ligència i estalvi en els consums. "Jo crec que del que es tracta és que tècnicament les coses estiguin ben resoltes, tenint en el punt de mira què passa amb aquests beneficis extraordinaris, assegurant també que podem garantir una transformació molt àgil i molt ràpida," ha apuntat la ministra.

De tal manera, Ribera ha defensat el compromís de ser equitatius: qui tingui més i qui generi més beneficis pugui aportar més a les arques públiques, assegurant simultàniament un objectiu de política econòmica i energètica clau i de política ambiental i social clau com és dedicar bona part dels recursos del sector privat a facilitar aquesta transformació ràpidament.

Pròrroga de l'impost

En qualsevol cas, la ministra ha reconegut que una cosa que estava pensada i dissenyada per a un moment extraordinari i amb una durada temporal, "és possible que no reuneixi els requisits d'un impost permanent o que perduri en el temps". Per aquesta raó, considera que té sentit concentrar-se en com es dissenya i ha recomanat esperar a "veure què és el que proposen (els tècnics)".

D'altra banda, Ribera ha indicat que els equips tècnics estan treballant a veure quines són les mesures de protecció dels consumidors que es van adoptar l'any passat, que requereixen ser esteses i quina és la manera en què es pot donar cobertura a aquestes necessitats o quins han perdut sentit. Referent a això, ha indicat que confia que en els pròxims dies i les pròximes setmanes es donarà a conèixer quina és la proposta del govern espanyol.

Cal recordar que l'impost vigent grava amb l'1,2% la facturació obtinguda en aquelles empreses amb ingressos superiors a 1.000 milions d'euros, excloent els negocis regulats i activitats fora d'Espanya i extrapeninsulars. L'acord entre PSOE i Sumar per formar govern recollia la pròrroga del gravamen extraordinari per a empreses energètiques i la banca, amb vigència per a aquest any i el següent.