El consorci gasístic rus Gazprom ha informat l'empresa austríaca d'hidrocarburs OMV que suspèn a partir de demà, dissabte, els seus subministraments de gas natural a Àustria. Un conflicte que té els seus orígens en un plet: la Cambra de Comerç Internacional (CCI) va dictaminar que el gegant gasístic rus ha de pagar a OMV 230 milions d'euros (uns 242 milions de dòlars) com a indemnització per diversos lliuraments irregulars i una suspensió del subministrament el 2022. El detonador ha estat la decisió d'OMV de fer-se amb la compensació descomptant l'esmentada suma de la suma que devia a Gazprom per volums de gas ja rebuts, a posta de què aquest procedir podia portar l'empresa a suspendre-li els seus lliuraments, segons van confirmar a Efe aquest divendres fonts d'E-Control, l'autoritat reguladora del sector.
La reacció del govern austríac no s'ha fet esperar. La ministra d'Energia austríaca, l'ecologista Leonore Gewessler, va destacar que "Rússia torna a utilitzar l'energia com a arma. Àustria fa molt temps que es prepara per a aquesta situació. El nostre subministrament d'energia està assegurat", va escriure en el seu compte de la xarxa social X. I va afegir: "Si ja no rebem subministraments russos, ja no podrà ser fet xantatge. La nostra independència té molt valor. Continuarem protegint-la".
Com a part de l'estratègia de diversificació d'OMV, la companyia austríaca subratlla que ha augmentat de forma contínua i reeixida els seus subministraments de gas de fonts no russes i capacitats de gasoducte addicionals, incloent-hi gas procedent de Noruega, així com volums addicionals de GNL a llarg termini.
Subministrament garantit
Ara com ara, Àustria venia comprant-li'n a Rússia més del 80% del gas que consumeix. Però la ministra va assegurar que ara mateix "estan plens" tots els dipòsits de gas, on el volum emmagatzemat supera el del consum anual del país. A més, "els gasoductes d'Itàlia i Alemanya ofereixen prou capacitat per importar gas natural no rus", va ressaltar. Segons dades oficials, el febrer de 2022, el mes de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, va comprar el 79% del seu gas a Gazprom, percentatge que ha augmentat fins a fluctuar entre el 80 i el 90% en els últims mesos.
OMV, l'empresa d'hidrocarburs austríaca més important, amb una participació estatal del 31,5%, ha al·legat en reiterades ocasions que estava compromesa a continuar comprant gas a Gazprom fins a 2040, segons un acord firmat el 2018. La 'utility' centreeuropea calcula que el volum de gas natural afectat pel tall que s'aplicarà des d'aquest dissabte ascendirà a 7.400 MWh/h.
Aquest divendres, en un comunicat, E-Control va indicar que OMV havia informat, "mitjançant missatge urgent de mercat", que els lliuraments de Gazprom a OMV de gas natural s'aturaran a les sis del matí (05:00 GMT). El volum diari d'aquests lliuraments es corresponen a la generació d'uns 178 gigawatts per hora (GWh), recorda la font, que també precisa que "les autoritats responsables segueixen de prop la situació del subministrament". "A causa dels elevats nivells d'emmagatzemament i a les possibilitats de substitució per altres rutes de transport, s'espera que els clients de gas austríacs continuaran sent proveïts", conclou el breu comunicat.
Increment de preus
Malgrat el missatge tranquil·litzador de la companyia austríaca, després de la comunicació de la suspensió del subministrament de gas rus cap a Àustria, els preus de l'hidrocarbur registraven pujades pròximes al 3% per negociar-se en el nivell més alt en un any.
Per la seva part, Gazprom comentava ahir que les accions dels països de la Unió Europea tenen per objectiu "destruir artificialment la demanda de gas en detriment de les seves pròpies economies", assegurant que les polítiques implementades pels governs de la UE han donat lloc a una disminució més important del consum de gas, al tancament d'indústries d'alt consum energètic i a la transferència de capacitats de producció a altres regions.
D'aquesta manera, la companyia russa va augurar que el consum de gas a Europa seguirà disminuint un ritme que dependrà, en particular, de les futures decisions polítiques, mentre que no s'espera que la producció europea de gas creixi a llarg termini a causa de l'esgotament de la seva pròpia base de recursos.