L'agència de qualificació de risc creditici S&P considera que l'acord del PSOE amb ERC per absorbir part del deute de Catalunya, i que podria comportar un alleujament similar en altres autonomies, reduiria els pagaments d'interessos i tindria un impacte positiu en els balanços operatius.

En un informe, S&P subratlla que, si s'implementa aquest acord, és probable que avaluïn l'impacte en les qualificacions de les autonomies des de neutral fins a positiu, depenent del seu abast, encara que insisteix que "aquesta mesura només aborda les conseqüències de desequilibris pressupostaris previs".

L'agència considera que, sense una reforma estructural del sistema de finançament autonòmic, l'absorció del deute podria millorar temporalment la situació de les autonomies, però no evitaria dèficits renovats. El document explica que aquesta mesura i el seu corresponent augment en el deute del govern central "no tindria impacte en les nostres qualificacions creditícies sobiranes per a Espanya".

No obstant això, S&P alerta que l'esmentat acord "podria generar risc moral en disminuir els incentius perquè les autonomies limitin el creixement del deute, anticipant mesures similars en el futur."

Negociacions polítiques

S&P fa referència a l'acord assolit pel PSOE amb ERC el passat 2 de novembre per absorbir 15.000 milions d'euros del deute que Catalunya té amb el govern central i que forma part de les negociacions per a la formació d'un nou Executiu, després de les eleccions generals de juliol de 2023.

L'acord preveu l'extensió de l'alleujament del deute a altres autonomies d'estatus general i inclou la possibilitat de transferir recursos per cancel·lar deutes pendents amb tercers, a més de l'Estat, una disposició que "sembla estar dissenyada per tenir en compte les grans asimetries tant en la càrrega del deute com en el perfil del deute en diferents regions".

L'agència de classificació aclareix, tanmateix, que encara no poden avaluar "amb precisió l'impacte que tindria (la mesura) en cada entitat qualificada individualment", ja que l'acord "no inclou detalls complets sobre el càlcul subjacent, ni com no es calcularia el suport per a regions diferents de Catalunya". La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va criticar durament l'acord polític.

D'altra banda, en una editorial, Financial Times fins i tot es va posicionar a favor aquest dimarts de l'amnistia a dirigents independentistes catalans perquè "rebaixaria la tensió política".