Aquest text pertany a la newsletter Economia amb pausa, que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors d'aquesta. Si vols rebre-la, apunta't aquí.
Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com va la setmana? Tot bé? Nosaltres, al diari, més enfeinats que mai, com pots imaginar-te per poc que segueixis l'actualitat econòmica, però contents. D'una banda, perquè fa una setmana vam organitzar l'únic debat econòmic d'un mitjà de comunicació amb motiu de les eleccions del 12-M (per això no vaig poder arribar puntual a la cita amb aquesta newsletter). I de l'altra, perquè tenim al cap nous projectes, com una formació sobre intel·ligència artificial (IA) pensada per a directius, empresaris, autònoms i emprenedors. Gent de negocis. Aquesta formació s'emmarca dins del nou projecte ON-IA, en pots trobar tota la informació aquí.
Però els protagonistes sens dubte de l'actualitat dels últims dies han estat —i continuaran sent-ho en les properes dates— el Banc Sabadell i el BBVA, especialment el primer. Ahir, una setmana després que el banc basc-madrileny proposés matrimoni al català (amb seu a Alacant), aquest li va donar carbassa. Els motius els trobaràs, en aquesta informació de Cristina Hidalgo i el que pot passar a partir d'ara en aquesta altra de Xavier Alegret. Veurem com acaba la cosa, ara falta saber la reacció del BBVA (ho deixa estar, millora l'oferta o llança una opa hostil?) i si el Sabadell reaccionarà anunciant per la seva part una altra compra (Unicaja, per exemple?) per “augmentar el perímetre”, com porta insistint des de fa temps el seu president, Josep Oliu. Però una cosa està clara: si del que es tracta és de vetllar per la competència, el “no” del Sabadell al BBVA sembla una bona notícia, especialment a Catalunya.
La meva selecció setmanal.
1. Al mig d'aquesta bomba, hem conegut aquesta setmana una altra informació financera més rellevant, a curt termini, que l'anterior. Les hipoteques baixen per primera vegada en dos anys. L'euríbor a dotze mesos, que és l'indicador més utilitzat a Espanya, va tancar el mes d'abril amb una taxa mitjana del 3,703%, davant el 3,757% del mateix mes un any enrere. En el cas d'una hipoteca mitjana de 150.000 euros, a 25 anys i un interès de l'1% més l'euríbor, la rebaixa serà d'amb prou feines uns 4,6 euros al mes, o gairebé 56 euros a l'any, segons càlculs recollits per Sara Casas. Poca cosa de moment, però serà tendència.
2. A qui caldrà seguir de prop com evoluciona —a la borsa— és a Puig. El grup de perfumeria i cosmètica català va protagonitzar divendres l'OPV (oferta pública de venda) més gran d'Europa de l'any, però va tancar plana. Si bé l'impacte sobre el valor de marca és positiu perquè va debutar a un preu exigent, en el rang alt de l'OPV, els analistes li auguren una bona evolució al parquet a llarg termini (ahir es va anotar una pujada del 4%), sempre que Puig convenci els inversors amb una bona proposta de valor i mantenint els creixements a doble dígit que ha declarat en els dos últims anys, segons Maria Teresa Coca.
3. El que no té gaire bona pinta és Holaluz. La distribuïdora d'energia fundada el 2013 per Carlota Pi, Ferran Nogué i Oriol Vila, negocia a contrarellotge un crèdit de 21 milions d'euros per ser viable, segons ha comunicat al mercat BME Growth. Si no ho aconsegueix, presentarà un concurs de creditors. La que fou la gran esperança verda del sector va multiplicar per cinc les seves pèrdues el 2023, fins als 26 milions d'euros, i va presentar un fons de maniobra també negatiu de 44 milions. El fons de maniobra és la capacitat que té una empresa per fer front als deutes a curt termini. O sigui, malament. Holaluz, la cotització de la qual està suspesa, ha ajornat a aquest dijous, 9 de maig, la presentació de resultats i actualització del primer trimestre. Potser llavors sortirem de dubtes.
4. Aquesta setmana expliquem una cosa inacceptable: discriminació laboral. Les tecnològiques Webhelp i Telus, que treballen per a Google i Meta a Barcelona, paguen menys als treballadors del mercat espanyol o portuguès que als de mercats nòrdics per fer exactament la mateixa feina (de vegades amb més càrrega) de contact-center i moderador de continguts a les mateixes oficines de la torre de Glòries. Germán Aranda i Joan Antoni Guerrero ha parlat amb diversos treballadors. “Érem esclaus moderns, ciutadans de segona”, els han explicat. El lletrat que porta els casos, Enrique Leiva, avisa que hi ha més situacions i que hi haurà més denúncies.
5. Més sobre l'habitatge. Ja se sap que o es fan molt bé les lleis o sempre hi ha qui troba alguna escletxa legal per no aplicar-les. Núria Casas avança que els propietaris de pisos podran esquivar la prohibició per llogar-los de forma temporal gràcies a una figura normativa de la postguerra. Es tracta del contracte d'hostalatge, sense regulació a Espanya, i que permet als llogaters de renda antiga tenir hostes per portar millor l'economia familiar. Segons explica l'advocat Alejandro Fuentes-Lojo, el contracte d'hostalatge no es regeix per la LAU, sinó el Codi Civil. Per cert, i canviant una mica de tema, si encara no has tancat la declaració de renda, Luis Aparicio t'explica en aquesta informació quant es poden deduir propietaris i llogaters del lloguer en la seva renda.
6. Acabo amb la història de Napptilus Battery Labs, filial d'investigació científica de la incubadora de Barcelona Napptilus Tech Lab, que factura 80 milions a l'any i té 120 persones en plantilla, que ha creat una bateria elèctrica que es carrega en 2 minuts. L'investigador Daniel Rueda García assenyala, a més a més, que és sostenible i barata. El cotxe elèctric o l'emmagatzemament de renovables són dos possibles usos. De fet, el CEO de la filial de bateries, Jordi Aibar, reconeix contactes recents amb la fàbrica alemanya de Hyundai.
És tot per avui. Si t'agrada aquesta newsletter, anima altres persones que s'apuntin compartint aquest enllaç. Gràcies pel teu suport i una abraçada!
Serafí del Arco
PD: Llegeix totes les notícies econòmiques a ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.