En l'inici de la sessió de la borsa d'aquest dijous, Banc Sabadell és el valor que més puja de l'IBEX 35, mentre que el BBVA continua amb les caigudes. El parquet està pendent de l'oferta del BBVA per comprar el Sabadell per gairebé 11.500 milions d'euros.

Banc Sabadell lidera de manera destacada els guanys a l'IBEX-35, impulsats pel canvi proposat per a la fusió per BBVA. En concret, els títols de l'entitat financera presidida per Josep Oliu encapçalen el selectiu espanyol amb una pujada a les 9.40 hores del 7,38%, fins a 1,9285 euros, després d'haver arribat a superar un repunt del 8% als primers instants de la sessió.

Per part seva, les accions del banc presidit per Carlos Torres se situaven al costat de les pèrdues, amb una caiguda de l'1,08%, fins als 10,065 euros per títols.

Aquest dimecres, BBVA va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) una carta tramesa al consell d'administració de Banc Sabadell en què proposa una fusió per absorció amb un canvi d'1 acció de nova emissió de BBVA per cada 4,83 accions de Banc Sabadell, fet que suposa una prima del 30%, assumint que no es farien repartiments de dividends, reserves o qualssevol altres distribucions per part de cap de les societats als seus accionistes respectius.

Aquesta equació de canvi suposa una prima del 30% sobre el preu de tancament de Sabadell i BBVA el dilluns 29 d'abril passat, el dia abans de conèixer aquesta potencial operació. L'entitat indica, a més, que implica una prima del 42% respecte a les cotitzacions mitjanes ponderades del darrer mes, i del 50% atenent els tres darrers mesos.

Dimarts passat aquesta prima ja s'havia reduït al 17,29%, perquè Sabadell va pujar un 3,37% a Borsa i BBVA es va desplomar un 6,65% en conèixer-se que hi havia de nou converses per integrar els dos bancs.

A la carta es detalla que BBVA atendria el bescanvi de les accions de Banc Sabadell mitjançant emissió de noves accions ordinàries la subscripció de les quals estarà reservada als titulars d'accions de Banc Sabadell i sobre les quals se sol·licitaria la seva admissió a cotització al Mercat Continu espanyol i en els mercats restants en què cotitzen les seves accions.

L'oferta concreta planteja la incorporació com a consellers no executius al consell d'administració de BBVA de tres membres de l'actual consell d'administració de Banc Sabadell, elegits de comú acord entre les dues parts. Un d'aquests consellers seria un dels vicepresidents del Consell d'Administració de BBVA.

Seu a Catalunya i marca BBVA

L'entitat resultant de la fusió tindria una de les seus operatives del Grup a Catalunya, que s'establiria al centre corporatiu de Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès.

La denominació social i marca serien les de BBVA, “encara que es podria mantenir la utilització de la marca Banc Sabadell, de manera conjunta amb la marca BBVA, en aquelles regions o negocis on pugui tenir un interès comercial rellevant”, segons es detalla a la carta.

Actius 

A la missiva, el BBVA subratlla que la combinació de les dues entitats donaria lloc “al projecte industrial més atractiu de la banca europea. En aquest sentit, destaca els beneficis de la fusió per a les dues entitats, els seus accionistes, empleats, clients i les societats a les quals operen”.

BBVA assegura que la nova entitat “es convertiria en una de les entitats financeres més grans i més sòlides a Europa, amb actius totals per sobre del bilió d'euros i més de 100 milions de clients a nivell mundial, amb l'ambició de ser el banc més gran per capitalització borsària de la zona euro”.

L'IBEX 35, que va tancar el dimecres per la celebració del Dia del Treball, ha obert aquest dijous amb una pujada del 0,02%, fins als 10.857,1 punts. Els guanys acumulats l'any s'eleven al 7,6 %.