La nova llei d’habitatge ha trobat un gran obstacle: resoldre el problema del lloguer. Més enllà del poder de compra limitat de la societat per accedir a una hipoteca, la problemàtica del lloguer no té aturador en les zones tensionades, que van més enllà de les grans capitals de referència, també per al turisme o els habitatges temporals.
Si anem a Catalunya, trobem ja un exemple real d’aquesta prolongació del problema: Sabadell. Molts ciutadans cada vegada estan més empesos a marxar de Barcelona i estan trobant fora, fins i tot de ciutats veïnes com l’Hospitalet de Llobregat o Badalona, una solució amb la capital del Vallès Occidental.
Sabadell, “una autèntica bogeria”
ON ECONOMIA ha pogut constatar des de Sabadell la problemàtica amb un exemple real d’aquest mes d’abril. Per un pis de dues habitacions, 57 metres quadrats útils amb pàrquing i per 995 euros al mes, s’han arribat a rebre fins a 70.451 visites des del portal web on es publicita, de les quals 2.234 són en detall, a banda de 125 emails rebuts i 42 trucades. Els experts immobiliaris de la zona ho qualifiquen “d’autèntica bogeria” i una rara avis que feia anys que no veien… Alguns, de fet, ni ho havien viscut mai.
També s'interessen estrangers i nòmades digitals
Xavier Pradells, agent de la propietat i perit judicial, ho argumenta així: “M’estan arribant nòmades digitals i estrangers de tot arreu desesperats per llogar a Sabadell i, per contra, els propietaris o inversors estan fugint del sector per la inseguretat jurídica i la incertesa de les rendibilitats presents i futures, amb les lleis com el control de preus i les que poden venir en els propers dies, la situació és cada cop pitjor, menys oferta i més demanda”.
Sense anar més lluny, el decret llei impulsat pel Govern i la consellera de Territori d’Esquerra, Ester Capella, per combatre el lloguer de temporada, tal com va avançar en exclusiva aquest diari. D’aquesta manera, cal recordar que amb aquest decret es vol limitar el lloguer temporal tan sols a aquells justificats per la pràctica de turisme, però deixa exclosos el lloguer d’estudiants, nòmades digitals, treballadors estrangers o acompanyants de pacients oncològics. Tots ells, hauran de trobar un pis sota la llei de l'habitatge actual, on també hi ha els paràmetres de les zones tensionades.
Però l’exemple anterior no és una excepcionalitat. ON ECONOMIA també ha pogut comprovar com un pis fora del centre de Sabadell de 65 metres quadrats i dues habitacions per 998 euros mensuals, ha rebut fins a 30.845 visites en tan sols dos dies i una setantena de correus electrònics. Tal com apunten les fonts consultades, davant l’allau de la demanda, la tria encara es fa més específica i es posen molts més filtres que impossibiliten l’accés a la gran majoria.
Com es preveu l'estiu?
I tota aquesta problemàtica arriba a les portes de la temporada estival, on els propietaris de lloguers de vacances s'estan preparant amb anticipació per a l'estiu del 2024, elaborant plans i compartint les seves expectatives per a les properes reserves. El portal de lloguers de vacances i apartaments Holidu ha dut a terme una anàlisi de dades d'Espanya com a destinació turística que revela preus, tendències i desafiaments a la indústria de lloguer de vacances.
Segons les dades recopilades per la plataforma en una enquesta realitzada a 2.863 amfitrions a les principals destinacions europees, s'observa una expectativa generalitzada de resultats positius de cara a la temporada estival. A Espanya, un destacat 71% dels propietaris d'habitatges turístics van expressar el seu optimisme en esperar rebre més reserves que l'any passat, mentre que el 24% espera xifres similars a les de la temporada anterior, amb només un 5% anticipant menys reserves.
Però en aquesta sortida, la del lloguer temporal per vacances, hi ha l’alternativa que plantegen els propietaris per continuar mantenint els preus fora de la llei d’habitatge. En termes financers, la meitat dels propietaris a Espanya han comunicat un augment en els preus aquest any o tenen la intenció de fer-ho. Entre aquells que planegen augmentar els preus, el 34% va indicar un increment de l'1 al 5%. D'altra banda, quant a la freqüència amb què ajusten els preus al llarg de l'any, el 54% va respondre que ho fan entre una i cinc vegades, mentre que el 35% opta per no fer modificacions.