La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha defensat la jubilació parcial, que permet compaginar la jubilació amb una ocupació, perquè "hi ha treballadors que volen continuar treballant més enllà de l'edat ordinària", una cosa que negociarà amb els agents socials en la taula que ha obert amb els líders de la patronal i UGT i CCOO que es reunirà quinzenalment. En aquestes encontres s'ha posat sobre la taula la jubilació anticipades en professions penoses, establint uns coeficients reductors, la jubilació parcial i el contracte de relleu -que va quedar pendent de l'anterior Legislatura- i possibles canvis a les mútues col·laboradores de la Seguretat Social perquè puguin assistir als treballadors amb lesions traumatològiques per contingències comunes. A més, la ministra ha avançat que la guardiola de les pensions superarà els 25.000 milions d'euros al final de la legislatura, 9.000 milions el 2024.

"Volem afavorir la sortida gradual i basada en la voluntarietat del mercat de treball", ha indicat Saiz durant la seva compareixença en el Congrés per explicar les línies generals del seu departament aquesta legislatura. Tot seguit, s'ha referit a enquestes que demostren que "hi ha treballadors que volen continuar treballant més enllà de l'edat ordinària". Però, això sí, ho vol fer "amb unes condicions que afavoreixin la seva activitat" i per això és una qüestió que el Ministeri ha començat a analitzar amb els interlocutors socials, segons EP.

Jubilacions anticipades

Però a més del desenvolupament de la jubilació parcial, la intenció de l'Executiu és, en el marc del diàleg social, dissenyar un procediment general per a l'establiment de coeficients reductors de l'edat jubilació. Elma Saiz ha explicat que el seu pla implica comptar amb indicadors objectius per justificar els coeficients, en els que es tindrà en compte factors com la incidència, persistència i durada dels processos de baixa laboral, així com les incapacitats permanents o morts que es puguin causar.

Del seu costat, el Ministeri treballarà a curt termini en la millora de la gestió de la Incapacitat Temporal (IT). La ministra ha indicat que fa gairebé quatre anys el Pacte de Toledo demanava d'avançar "en una millor utilització dels recursos i experiència de les mútues", en la seva recomanació 9. Per això, el Govern està preparant el camí per articular "fórmules de col·laboració" entre els serveis públics de salut i les mútues col·laboradors de la Seguretat Social per optimitzar l'atenció de processos d'incapacitat relatius a contingències comunes d'origen traumatològic.

321 euros més al mes

Saiz ha destacat en la seva intervenció la revalorització del 3,8% a les pensions a partir de l'1 de gener d'aquest any, d'acord amb la llei de garantia del poder adquisitiu de les pensions. La ministra ha subratllat que amb les mesures desplegades pel Govern un pensionista cobra de mitjana 321 euros més al mes que el 2018. Així mateix, ha emfatitzat que la pensió mínima s'ha incrementat en un 29%, la qual cosa suposa gairebé 4.000 euros anuals més que fa sis anys. "El nostre compromís amb la dignitat i el benestar dels nostres pensionistes és ferm", ha emfatitzat la ministra.

La ministra Saiz ha postil·lat que en els anys venidors el sistema de jubilació afronta la jubilació de la generació "més nombrosa de la nostra història", que és la del baby-boom. Però Elma Saiz ha remarcat que, amb les reformes del sistema de pensions empreses en la legislatura passada, aquest repte s'afrontarà "amb unes pensions més justes i també més sostenibles". "Ha estat una reforma comprensiva els diferents elements del qual es complementen entre si i que s'enllaça en el procés de renovació i modernització sense precedents que està vivint la nostra economia", ha emfatitzat.

Aquest dinamisme i la millor qualitat de l'ocupació, ha explicat la titular de Seguretat Social, incrementen les cotitzacions socials a doble dígit, el 10,3%, mentre la ràtio és de 2,4 de cotitzadors per pensionista. També ha dedicat un apartat Saiz a recordar que 2023 va ser el primer any amb el nou sistema de cotització de treballadors autònoms, en funció dels seus rendiments nets. Un primer exercici que, segons el parer de la ministra, ha transcorregut "amb èxit".

Equilibri pressupostari

Respecte a la sostenibilitat de la Seguretat Social, la ministra ha apuntat que el dèficit d'aquesta s'ha reduït en més d'un punt des de 2018 i ha tancat l'exercici passat en el 0,5% del PIB, el que conduirà pròximament "a l'equilibri pressupostari". Elma Saiz ha apuntat també que s'ha recuperat el Fons de Reserva, conegut com la 'guardiola de les pensions', que en l'actualitat acumula més de 5.500 milions d'euros.