En plena ressaca de l'anunci de li reforma de les baixes laborals, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que dirigeix Elma Saiz, ha convocat aquest dilluns als sindicats CC.OO. i UGT, a les patronals CEOE i Cepyme, i a les organitzacions d'autònoms, LLIGA, Upta, que dirigeix Eduardo Abad, i Uatae, per informar-los sobre el procés de regularització de cotitzacions dels treballadors per compte propi després de la posada en marxa del sistema de cotització per ingressos reals el gener de 2023. La reforma del Reta (Règim Especial dels Treballadors Autònoms), aprovada estant de ministre José Luis Escrivá -actual governador del Banc d'Espanya- va establir com a principal objectiu anar apropant la cotització dels treballadors per compte propi als seus ingressos reals. El Reta es va incloure dins de la reforma de pensions després de molts mesos de diàleg social.

Des de LLIGA, organització presidida per Lorenzo Amor, pertanyent a la CEOE, s'ha advertit durant l'any passat i el present, que molt pocs autònoms han anat ajustant les seves cotitzacions en funció dels seus ingressos, mantenint les quotes que van elegir a començaments de gener de 2023, normalment el mínim que els exigeix la reforma del Reta. El nou model obre una finestra cada 2 mesos que permet anar modificant les quotes en funció de l'activitat real de cada autònom.

A tal finalitat, es va establir com a fórmula que els autònoms determinessin les seves quotes mensuals en funció de les previsions de negoci per a l'any entrant, a fi que, a l'octubre, després de tancada la declaració de la Renda -quan estan clars els rendiments de l'activitat de l'any anterior-, es comprovarà si les quotes elegides s'han ajustat als ingressos. El que pot ser, a l'alça o a la baixa. És el que es coneix com a procés de regulació de les cotitzacions que s'està porten a cap en aquestes setmanes.

Aquest divendres, Saiz va avançar que "hi haurà casos en els quals hi hagi uns autònoms els ingressos dels quals siguin superiors a aquesta base de cotització i caldrà fer algun ajustament i també a la inversa. Però l'important és donar certesa i seguretat jurídica a un col·lectiu tan important pel qual treballem dia a dia també en l'àmbit del Ministeri", informa Europa Press.

És la primera vegada que es duu a terme, ja que el nou Reta va entrar en vigor el gener de l'any passat, però la regularització s'aplica després de la declaració de la Renda d'aquell any. És a dir, 18 o 20 mesos després. Des de la Seguretat Social, que qualifiquen el procés "absolutament nou i d'una complexitat tècnica excepcional", afecta més de 3,3 milions de treballadors autònoms afiliats al Reta.

Ajusti bimensuals

Encara que al principi d'any, cada autònom tria les seves bases de cotització entre uns determinats trams que es van aprovar en la reforma del Reta, poden canviar-les cada dos mesos. D'aquesta formen, poden anar ajustant les seves quotes als ingressos que van obtenint realment, cosa que els permet evitar grans desemborsaments quan es regularitzi la seva cotització o una pèrdua d'ingressos mensuals en estar cotitzant per sobre del que els correspon pels seus ingressos. Encara que el model permet la sobre cotització que comporta una pensió més gran i millors prestacions.

A l'estiu de 2022 es va pactar amb els agents socials i les associacions d'autònoms 15 trams de quotes que el 2023 van oscil·lar entre els 230 euros fins als 500 euros i que el 2024 s'han ajustat per dalt i per baix, a una forquilla de 225 als 530 euros i, per a 2025, es van pactar unes quotes de 200 a 590 euros mensuals. La reforma de les pensions, inclosa la de la Renda, va establir un període de tres anys de prova i, a partir de 2026, els signants de l'acord revisaran el resultat. I, en el cas dels autònoms, s'hauran d'establir els trams fins a 2032, any en què els professionals per compte propi hauran de cotitzar pels seus ingressos reals.

Col·laboració d'Hisenda

El sistema de regularització estableix que anualment, l'administració tributària -l'Agència Tributària en el cas de les 15 comunitats del règim comú, més les basques i la navarresa, en el règim foral-, han d'informar la Seguretat Social dels ingressos dels més de tres milions d'autònoms afiliats al Reta. Una vegada coneguda la informació, la Tresoreria de la Seguretat Social calcula a qui haurà de tornar diners, en haver cotitzat per sobre del que s'estableix segons els ingressos declarats en l'IRPF, -cosa que la Seguretat Social farà automàticament- o a reclamar la diferència a aquells autònoms que haguessin quedat curts en les seves estimacions d'ingressos.