La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dimecres una nova reunió amb els agents socials, el pròxim dilluns 8 de gener, per abordar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), l'import del qual ha arrencat l'any en 1.080 euros mensuals en espera que s'aprovi la seva pujada per a 2024 amb efectes retroactius des de l'1 de gener.
"Quan tornem del dia de Reis, convocarem la taula de diàleg social, i el Govern d'Espanya, juntament amb els agents socials, continuarem pujant el salari mínim per compensar les pèrdues de poder adquisitiu que estan patint els treballadors", ha assenyalat Díaz en declaracions a RNE.
La vicepresidenta ha subratllat que, en contra de les teories neoliberals que advertien que pujar el SMI era "molt negatiu" per a l'ocupació, el nombre d'ocupats se situa en "nivells rècord".
"Continuarem pujant el salari mínim com una de les millors mesures per lluitar contra la desigualtat, contra la pobresa laboral i sobretot, perquè és una de les mesures més feministes del nostre país", ha remarcat Díaz, que ha denunciat que Espanya té un diferencial negatiu de 25 punts amb les mitjanes salarials europees.
"Per tenir societats pròsperes necessitem també millors salaris. Per tant, queda, no només en matèria de salari mínim, sinó en matèria de salaris, molt per fer", ha afirmat la vicepresidenta segona, que ha apuntat que la mitjana salarial a Espanya "és molt baixa" i "no permet viure amb dignitat ni tenir un habitatge digne".
L'any de la reforma de l'acomiadament i la reducció de la jornada
La vicepresidenta segona ha afirmat que el 2024 "serà l'any dels drets socials", de la reducció de la jornada laboral i de la modificació de l'acomiadament per acomodar-lo també a les normes europees.
"Per tant, l'any 2024 continua sent l'any de guanyar drets per al nostre país, perquè amb polítiques públiques en l'àmbit del treball diferents, l'economia també és molt més eficaç", ha indicat Díaz.
En aquest sentit, la ministra ha subratllat que "és la primera vegada que passa" que, a través de la modificació del mercat de treball, es millora la situació de l'economia espanyola. "I això és molt bo per al nostre país", ha conclòs la ministra, que ha recordat que es compleixen ara dos anys de la reforma laboral.