El PSC de Salvador Illa ha guanyat clarament les eleccions catalanes aquest diumenge amb 42 escons, 9 més que en 2021, i més de 879.000 vots i queda a l'expectativa d'Esquerra (20) i de Comuns (6) per governar i liderar l'agenda econòmica del país.

El líder d'Esquerra, Pere Aragonès, ha anunciat després dels resultats que passaran a l'oposició després de reconèixer que han estat uns "molt mals resultats" per a ells, que han perdut 13 escons respecte als comicis de 2021 amb un total de 427.135 vots.

Cal veure ara si acordaran una coalició amb el PSC o si almenys li brindaran el suport per governar i a canvi de què. Salvador Illa s'ha proposat per liderar "una nova etapa" sense donar més pistes sobre els possibles pactes.

Més clar ho tenen els Comuns, la líder dels quals, Jéssica Albiach, ha assegurat que "és possible un govern d'esquerres", encara que han perdut dos escons respecte a 2021 i s'han quedat en 6, amb alguna cosa més de 181.000 vots.

La segona força més votada ha estat Junts, amb 35 escons, tres més que en 2021 i més de 674.000 vots. El seu líder, Carles Puigdemont, des d'Argelés, a França, ha felicitat Illa però no s'ha donat per vençut. "Estem en condicions de construir un Govern sòlid d'obediència catalana", ha dit, interpel·lant la resta de forces independentistes a "recuperar la unitat".

Junts i Esquerra sumen 55 escons i no els bastaria amb el suport de la Cup (4), i ni tan sols amb els 2 acabats d'inaugurar d'Aliança Catalana per sumar una majoria independentista que requereix 68 escons, just els que sumeixin les forces que formarien el tripartit d'izquierddas. De tota manera, la CUP es nega rotundament a entrar en cap equació amb Aliança per Catalunya, a qui la líder cupaire, Laia Estrada, ha titllat d'"enemics de l'independentisme" en la seva anàlisi postelectoral.

El PP ha estat el partit que més ha crescut i, amb 12 escons més i un total de 15, gràcies a 342.548 vots, s'ha consolidat com a quarta força política per davant de Vox, que ha aconseguit 11 i davant de la desaparició de Cs, que ha perdut els seus 6 diputats en el Parlament català. Tampoc no ha aconseguit representació Alhora, nou partit liderat per Jordi Graupera i amb l'ex de Junts Clara Ponsatí. Ambdós, Cs, i Alhora, ha aconseguit menys vots que el PACMA.

A les mans de Salvador Illa, probablement, quedaran a partir d'ara els grans reptes econòmics del país, com el d'un nou model de finançament que permeti a Catalunya recaptar millor els seus impostos. En aquest sentit, el PSC s'ha mostrat partidari d'un Consorci Tributari compartit entre estat i Generalitat per repartir-los. Illa és favorable a l'ampliació de l'aeroport, a diferència de Comuns-Sumar, i el seu suport al Hard Rock de Tarragona va precipitar la retirada del suport de la força d'Albiach als pressupostos, que van precipitar l'avenç electoral.

Es podrà veure també què proposa Illa davant els elevats preus de l'habitatge, amb la regulació de preus aprovada per la Generalitat gràcies a la Llei d'Habitatge del PSOE, encara que el líder català no és gaire partidari de topar els preus.