El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, considera fonamental per a l’economia i el creixement de Catalunya disposar d’una nova llei de turisme que reguli un sector “positiu” amb “un gran retorn per a l’economia”. “L’activitat turística ha mogut durant l’últim any el mateix volum de recursos que la sanitat catalana, és a dir, uns 15.000 milions d’euros”, ha valorat Sàmper. El conseller n’ha fet defensa en la seva intervenció aquest dijous a la Comissió de Treball del Parlament de Catalunya.
Un auditori davant el qual el conseller Sàmper ha aprofitat per instar a tots els grups parlamentaris a “arribar al màxim consens” per tirar endavant la nova llei de turisme que ha de tenir en compte les noves fórmules, la desestacionalització, l’equilibri territorial, el retorn social i la creació de riquesa, entre altres aspectes. Per al conseller Sàmper “s’ha d’escoltar a tothom i arribar a consensos” amb el desplegament d’un mapa territorial del turisme per copsar totes les realitats; “ens caldrà escoltar tots els alcaldes”, ha concretat. Ha defensat que la nova llei de turisme ha d’emparar drets i deures dels visitants, ha de vetllar per la protecció del medi ambient i ha de ser un sector trampolí per a la digitalització del país.
Cal recordar que l’octubre de 2021 el Govern va iniciar els tràmits per impulsar una nova llei de Turisme de Catalunya, amb l’aprovació d’un avantprojecte per una renovació integral de la normativa existent (data de 2002), tenint en compte el nou context social i mediambiental, així com la irrupció de noves tecnologies en tots els àmbits socials i econòmics. El foment del turisme sostenible n’és una de les bases.
Una de les primeres actuacions del Govern vinculades al departament d'Empresa i Treball ha estat el nomenament de la nova directora general de l'Agència Catalana de Turisme. Un càrrec que ha recaigut en la figura d'Arantxa Calvera, fins ara gerent del Consorci de Turisme de Barcelona.
Apartaments turístics
El titular d’Empresa ha passat de puntetes per la qüestió dels apartaments turístics. Ha saldat el tema amb un “control de l’activitat dels habitatges turístics, perquè cap destí és bo si els residents no són feliços”. I amb les xifres del control dels allotjaments il·legals: 7.300 places detectades el 2023.
També s’ha mostrat partidari de la revisió de la taxa turística, de la qual ha dit que ha d’arribar més al territori, i de la precarietat laboral que s’ha instal·lat en aquest sector i que “caldrà revertir-la”. En aquest sentit, ha apostat pel foment de la Formació Professional (FP) i de tractar la problemàtica dins de la negociació dels convenis col·lectius. Per aquest i altres aspectes, “el departament ha creat una nova direcció general de Diàleg Social", les responsabilitats de la qual recauen en Jaume Baró.
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha posat èmfasi en el tema del turisme perquè és el que més debat ha obert entre els diputats dels grups parlamentaris presents a la Comissió de Treball. Però també ha determinat altres objectius en la gestió del departament que encapçala i que passen per “fer créixer el teixit productiu a Catalunya amb la creació de llocs de treball de qualitat i estables, sobre la base de la concertació i el diàleg social amb els agents socials”.
El mapa regional d’ajuts ‘castiga Catalunya’
El conseller Sàmper ha fet defensa de la indústria de Catalunya i de la necessitat de fomentar la reindustrialització. Caldrà superar obstacles com la burocràcia administrativa o la manca de sòl industrial, per la qual cosa, el departament d’Empresa treballarà amb la conselleria de Territori i l’Incasòl. Ha apostat per una nova política industrial pel que fa als polígons. Ha parlat que "potser en el passat es van fer coses malament i es van dissenyar polígons molt propers als nuclis urbans i ara cal potenciar àrees de més gran dimensió" per ser més atraccions per a les inversions empresarials estrangeres. També la indústria local que és merament exportadora, ha afegit. Però l'espai no és l'únic fre a les inversions, també ho és la burocràcia administrativa i els costos d'instal·lació. En aquest sentit, Sàmper ha dit que seria millor que els costos estructurals del desenvolupament d'un polígon industrial "no els assumeixi de manera exclusiva el promotor", sense donar més concreció.
Per al manteniment de la indústria i els llocs de treball “s’ha de ser molt més ambiciosos i assolir un marc d’ajuts de l’Estat més favorable”, ha dit Sàmper. El conseller ha retret al govern espanyol que “el mapa regional d’ajuts castiga Catalunya”. En aquest sentit, ha remarcat que es tirarà endavant el pla Draghi, però “si no es canvia el marc d’ajuts no s’aconseguirà fer més competitiva la indústria de Catalunya”. “Volem seguir sent un dels quatre motors econòmics d’Europa, però per això necessitem tots els engranatges al nostre abast”, ha insistit.
Llei del comerç i de les Cambres de Comerç
En la seva intervenció, Sàmper ha valorat la feina del seu antecessor l’exconseller d’Esquerra Republicana Roger Torrent, i ha esmentat projectes iniciats en l’anterior legislatura i que segueix al centre de la seva gestió. Es tracta de la vall de l’hidrogen verd o del foment de tota la cadena de valor del sector del vehicle elèctric, dels semiconductors, les bateries elèctriques... l’electrificació i la descarbonització, en línies generals.
El comerç i el consum també estan a l’agenda dels equips del conseller Sàmper. Està pendent el desenvolupament de la llei de comerç o de la llei de les cambres de comerç, per exemple. En consum, es potenciarà la feina de l’Agència Catalana de Consum, entre altres.