El president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge que el pròxim Consell de Ministres aprovarà la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.080 euros, després de l'acord assolit entre els sindicats i el ministeri de Treball el passat 31 de gener.

De la mateixa manera, Sánchez ha demanat "coherència" i "responsabilitat" a la patronal per a l'aplicació de la nova pujada. La CEOE va decidir no afegir-se a la taula de les negociacions amb els màxims dirigents de UGT, CCOO i la ministra de Treball i vicepresidenta primera, Yolanda Díaz.

"No es pot estar reclamant sacrificis salarials als de baix mentre hi ha un tiberi per als de dalt", ha recalcat Sánchez en un acte a Màlaga al costat del secretari general del PSOE a Andalusia, Juan Espadas, i el candidat socialista a l'alcaldia malaguenya, Dani Pérez, a qui han assistit unes 1.500 persones, segons dades del partit.

Així mateix, segons ha indicat el cap de l'Executiu, "en aquest país no hi pot haver doble vara de mesurar, una per a la gent corrent i una altra per a la minoria elitista" i ha advertit que "aquí no hi haurà llei de l'embut, molt ample per a la majoria i molt estret per a la minoria".

Sánchez ha negat que a Espanya hi hagi un Estat sobredimensionat i que els ciutadans visquin per sobre de les seves possibilitats, i ha explicat que el que està ocorrent en els últims 15 anys és l'"erosió" de la classe mitjana i treballadora, ja que mentre els preus han pujat en aquest període un 16-17%, els salaris ho han fet un 10%. 

"És a dir, s'ha perdut poder adquisitiu", ha incidit Sánchez, que ha reiterat el seu compromís de fa quatre anys d'aconseguir "el 60% de salari mitjà com a salari mínim interprofessional", la qual cosa, ha subratllat, es complirà en el pròxim Consell de Ministres. En la mateixa línia, ha advertit que "ara el que fa falta és que els empresaris se senten amb els treballadors per a pujar els salaris".

També ha destacat que "Espanya és l'economia principal d'Europa que més creix i tenim la taxa d'ocupació més alta dels últims 15 anys", la qual cosa es deu, al seu entendre, no sols a l'aportació dels treballadors i els empresaris, sinó també a l'encert de les seves polítiques econòmiques.

Més de dos milions de treballadors es beneficiaran

A través d'aquesta nova alça, els treballadors que cobren el salari mínim interprofessional augmentaran la seva nòmina mensual en 80 euros, fins a 1.080 euros per catorze pagues. Dimarts el Consell de Ministres aprovarà la pujada, l'endemà és previsible que es publiqui en el BOE i després entrarà en vigor. La mesura és de caràcter retroactiu a l'1 de gener, la qual cosa suposa que prop de 2,3 milions d'assalariats (segons CCOO) es veuran beneficiats per la pujada.

D'aquesta manera, aquells que actualment cobrin mil euros (actual SMI) tindran una pujada del 8% i els que siguin entre 1.000 i 1.080, que seran arrossegats per l'efecte SMI, tindran alces inferiors depenent d'en quin salari estiguin. Fins ara, amb aquest govern el salari mínim ha pujat a Espanya un 36%, passant de 735 euros bruts al mes a 1.000 euros, la qual cosa el converteix en el segon país de la OCDE que més l'ha revaloritzat l'SMI.

La mesura suposarà també un augment de les arques públiques, concretament les de la Seguretat Social, ja que en augmentar el salari, augmenten els ingressos per cotitzacions. El govern espanyol ha calculat en 568 milions d'euros els que aportarà aquest any la mesura que es repetiran l'any que ve encara que incrementat si es produeix una nova pujada per a 2024.